Seceta ameninţă să distrugă rasa de capre siciliene din laptele cărora se face brânză ricotta

Un soare arzător care străluceşte pe dealurile aride din San Cataldo, în Sicilia, este un semn de disperare pentru crescătorii locali de capre în căutare disperată de mâncare în peisajul arid.

Urmărește
747 afișări
Imaginea articolului Seceta ameninţă să distrugă rasa de capre siciliene din laptele cărora se face brânză ricotta

Imagine cu caracter ilustrativ

„Terenul de păşunat este zero”, a declarat Luca Cammarata, unul dintre crescătorii de capre, pentru Reuters, uitându-se cu tristeţe la caprele sale „Girgentana”, o rasă locală pe care el şi colegii săi crescători de animale au încercat să o protejeze şi să o înmulţească, dar care este acum ameninţată cu dispariţia.

Deficitul de apă afectează foarte puternic zonele centrale ale Siciliei, cum ar fi San Cataldo, în provincia Caltanissetta, iar rezervoarele sunt secate sau funcţionează la niveluri foarte scăzute. Seceta prelungită de anul trecut a determinat autorităţile siciliene să raţionalizeze apa, chiar şi pentru uz casnic în marile oraşe.

Crescătorii locali, care se luptă să obţină apă, se tem acum că ar putea fi forţaţi în curând să trimită animalele, crescute de secole pentru produse lactate, inclusiv brânză ricotta, la abator.

„Nu există nicio altă cale, nicio altă soluţie”, a spus Cammarata. „Dacă până şi ultima picătură de apă care cade din cer nu este colectată, Sicilia va deveni un deşert”.

Costul consumului de apă s-a dublat pentru Cammarata, care trebuie să se bazeze pe camionul cisternă al Departamentului Carabinierilor Forestieri, care ajunge la fiecare 15 zile la fermele şi crescătorii de animale din provincie.

„Oferim sprijin acestor ferme care se luptă cu această secetă fără precedent”, a declarat Alessandro Panzarella, membru al Comandamentului carabinierilor pentru silvicultură, mediu şi agroalimentar, care, cu camionul său cisternă de culoare verde măsliniu, conduce pe drumuri aride şi prăfuite pentru a ajuta la aducerea de provizii vitale.

„Cu un singur camion-cisternă pentru întreaga provincie, devine imposibil să satisfacem nevoile tuturor fermierilor”, a spus el.

„Am vizitat multe ferme din provincia Caltanissetta şi situaţia este dezastruoasă.”

Producţia agricolă din întreaga Italie a scăzut anul trecut, deoarece producţia de vin, fructe şi ulei de măsline a fost afectată de fenomenele meteorologice extreme legate de schimbările climatice.

Sicilia a suferit luni de precipitaţii sub medie, iar guvernul italian a declarat stare de urgenţă. Insula a fost afectată de temperaturile ridicate legate de schimbările climatice, stabilind în 2021 un record european de căldură de 48,8°C.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici