Secretar de stat în Ministerul Economiei: FMI vrea "un zvâc" pentru introducerea managementului privat, în trei săptămâni
Fondul Monetar Internaţional (FMI) are o "deficienţă" de înţelegere că introducerea managementului profesionist în companiile de stat necesită timp şi vrea "aşa, un zvâc" din partea Guvernului pentru urgentarea procesului, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.
Secretar de stat în Ministerul Economiei: FMI vrea "un zvâc" pentru introducerea managementului privat, în trei săptămâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În discuţiile cu FMI s-au abordat probleme de fond. Ei s-au referit la lentoarea cadrului legislativ pentru privatizarea managementului, se vedea clar că au o deficinţă în a înţelege că sunt etape clare privind paşii de urmat, de lansare a anunţului, de găsire a firmei de headhunting etc. Dorinţa lor e o treabă aşa, de zvâc, în trei săptămâni să se întâmple", a afirmat Traicu într-o conferinţă de presă.
Ministerul Economiei a anunţat marţi că va relua procesul de selecţie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul instituţiei, suspendat în vară odată cu încetarea contractului cu firma Pedersen & Partners. Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să instituie până la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Traicu a adăugat că "în rest, în cea mai mare parte", angajamentele statului asumate faţă de FMI în privinţa sectorului energetic au fost îndeplinite, iar misiunea de evaluare finală va avea loc după 15 ianuarie, la o dată care va fi "probabil" convenită de Ministerul Finanţelor Publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Printre companiile care urmau să aibă conducere profesionistă se număra şi Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvenţă, în luna iunie.
În septembrie 2011 Guvernul şi FMI au convenit să numească manageri privaţi la 15 companii de stat, în 2011 şi 2012, la companiile Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.
Pentru selectarea managerilor profesionişti, Ministerul Economiei a încheiat în octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.
În 31 mai 2012 contractul dintre cele două parţi a încetat "în condiţii amiabile". Pedersen & Partners anunţa în luna iunie că acordul a încetat din cauza intenţiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.
Ministerul Economiei anunţa în luna iulie că a început procedura de selectare a consultanţilor care vor recruta manageri profesionişti pentru 47 de companii de stat şi că vrea astfel să implice tehnocraţii în "administrarea bogăţiei naţionale".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO