Yellen a mers la Beijing în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două superputeri ale lumii, deşi aşteptările sunt reduse, oficialii din ambele părţi acceptând că protejarea intereselor de securitate naţională primează acum în faţa aprofundării legăturilor economice.
Yellen şi interlocutorii săi chinezi au avut o „conversaţie substanţială”, a adăugat oficialul Trezoreriei americane fără a oferi alte detalii, informează Reuters.
Deşi acum este pensionat, Liu He este unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui chinez Xi Jinping, iar întâlnirea lor vine în urma discuţiilor purtate la Zurich în ianuarie.
„Căutăm o competiţie economică sănătoasă care să fie în beneficiul muncitorilor şi firmelor americane şi să colaborăm în privinţa provocărilor globale„, a scris Yellen pe Twitter la scurt timp după ce a ajuns la Beijing, joi seară.
„Vom lua măsuri pentru a ne proteja securitatea naţională atunci când va fi nevoie, iar această călătorie reprezintă o oportunitate de a comunica şi de a evita comunicarea greşită sau neînţelegerile„, a scris Yellen.
China speră ca SUA să ia „măsuri concrete” pentru a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea sănătoasă a legăturilor economice şi comerciale bilaterale, a transmis vineri Ministerul chinez de Finanţe într-un comunicat.
„Nu ies câştigători dintr-un război comercial sau din decuplarea şi «ruperea lanţurilor»„, se mai arată în comunicat.
Firmele americane din China speră că vizita lui Yellen va asigura că rutele comerciale şi comerţul dintre cele două economii rămân deschise, indiferent de tensiunile geopolitice.
„Vizita lui Yellen este semnificativă pentru că permite să aibă loc mai multe conversaţii, permite să vină mai mulţi oameni de nivel mediu din ambele părţi”, a declarat Michael Hart, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din China.