Sectoarele 1 şi 6 ale Capitalei vor atrage în 2011 cele mai mari credite dintre primării

Sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, şi Sectorul 6, unde primar este Cristian Poteraş de la PDL, au fost autorizate să atragă cele mai mari sume din credite bancare în 2011, fiind urmate la ceva distanţă de primăriile Sector 5 şi Cluj, plafonul la nivel de ţară fiind alocat în întregime.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Sectoarele 1 şi 6 ale Capitalei vor atrage în 2011 cele mai mari credite dintre primării

Sectoarele 1 şi 6 ale Capitalei vor atrage în 2011 cele mai mari credite dintre primării (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Primăria Sector 1 va trage 50 de milioane de euro dintr-un credit de 125 de milioane de euro contractat de la BEI şi 71,13 milioane lei dintr-un credit de 298 milioane lei de la BCR.

Pe locul secund se plasează Primăria Sector 6, care va putea utiliza 30 de milioane de euro dintr-un împrumut de 70 de milioane de euro de la BEI şi 50 de milioane de lei contractate de la BCR.

Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din MFP a aprobat finanţări pentru întreagul plafon de 1,4 miliarde lei stabilit pentru creditele rambursabile atrase de autorităţile locale în 2011, altele decât cele de cofinanţare fonduri UE sau acoperirea datoriei publice locale.

Astfel, au primit aprobare pentru trageri de credite 46 de autorităţi locale conduse de PDL, 43 primării şi consilii judeţene conduse de PSD, 34 de PNL şi 7 de UDMR.

Pe poziţia a treia se plasează Primăria Sector 5 (condusă de PSD - Marian Vanghelie), cu trei trageri care însumează 112 milioane lei, toate fiind credite contractate în urmă cu mai mulţi ani de la BCR.

Primăria Cluj-Napoca (PDL) a fost autorizată să atragă în acest an o sumă de 75 de milioane de lei, dintr-un credit total de 128 de milioane lei acordat la finele anului trecut de CEC Bank, ceea ce o plasează pe locul patru la nivelul ţării.

La mică distanţă se află Primăria Ploieşti (PDL) cu 15,45 milioane euro, dintr-o finanţare totală de aproape 30 de milioane de euro contractată de la BCR în 2007.

Credite importante vor atrage în acest an Consiliul Judeţean Arad (PDL) - 8,2 milioane euro, Primăria Arad (PDL) - 5,5 milioane euro, Primăria Sfântu Gheorghe (UDMR) - 10 de milioane de euro, Consiliul Judeţean Mehedinţi (PSD) - 30 de milioane de lei, Primăria Baia Mare (PNL) - 31,25 milioane de lei, Primăria Târgu Mureş (PDL) - 30,4 milioane de lei şi Primăria Reşiţa - 30 milioane de lei.

Cele şase sectoare din Bucureşti vor primi peste 40% din plafonul naţional, fiindu-le alocate trageri de 80 de milioane de euro (335 milioane lei) şi 271 de milioane lei, adică mai mult decât tragerile oraşelor municipii, pentru care au foat date autorizări în sumă de 48 de milioane euro şi 318 milioane lei.

Oraşele mici vor putea utiliza bani din credite în sumă de 3,1 milioane euro şi 33,3 milioane lei, iar comunele au alocată o sumă totală de 2,9 milioane euro şi 49 milioane lei. Astfel, toate comunele şi oraşele care nu sunt municipii se vor împrumuta în acest an mai puţin decât Primăria Sectorului 5.

Cele mai active bănci în finanţarea autorităţilor locale sunt BCR, BRD, CEC Bank, Unicredit şi Raiffeisen.

Plafonul pentru acest an fost epuizat chiar din şedinţa Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din data de 14 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici