Sectorul bancar european poate absorbi o restructurare a datoriilor Greciei - Societe Generale

Sectorul bancar european ar putea absorbi o restructurare a datoriilor Greciei, sub orice formă s-ar desfăşura aceasta, a declarat directorul general al grupului francez Societe Generale, Frédéric Oudéa, într-un interviu pentru postul american de televiziune CNBC.

Urmărește
8 afișări

"Eventualul impact pentru sectorul bancar a fost exagerat. Este o datorie relativ mică. Depinde foarte mult de formatul pe care l-ar putea lua, dar este foarte bine distribuită. Cred că sectorul bancar european este capabil să absoarbă restructurarea sub orice formă ar avea loc. Nu cred că se va întâmpla curând şi consider că prioritară este stabilizarea situaţiei", a afirmat Oudéa.

Şeful Societe Generale a respins posibilitatea ca grupul să se confrunte cu probleme dacă statul elen îşi restructurează datoriile, în contextul temerilor investitorilor privind expunerea băncilor europene faţă de Grecia.

"Un grup ca Societe Generale nu are absolut nicio problemă în termeni de lichiditate. Mă aştept ca băncile mai mici din ţări cu mai multe dificultăţi să se confrunte cu o situaţie diferită, dar cu siguranţă nu este o problemă în cazul nostru", a spus el.

Unele bănci mai mici din Europa ar putea avea probleme cu următoarele teste de stres derulate la nivelul Uniunii Europene, însă guvernele şi autorităţile de reglementare încearcă să le rezolve, a adăugat Oudéa.

Grecia a evitat intrarea în incapacitate de plată anul trecut, după ce a încheiat un acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un ajutor financiar în valoare de 110 miliarde de euro. În schimbul împrumutului, Grecia s-a angajat să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2014, de la nivelul record de 15,6% în 2009.

Potrivit prognozelor, datoria statului va ajunge în 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil de analişti. Comisia Europeană a estimat în noiembrie că datoria publică a Greciei va creşte în acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB şi apoi la 156% în 2012. Potrivit Comisiei, datoria statului ar urca de la 300 de miliarde de euro în 2009 la 375 de miliarde de euro în 2013.

Societe Generale a raportat pentru primul trimestru rezultate financiare sub estimările analiştilor, din cauza efectelor tubrulenţelor sociale din Africa de Nord. Profitul SocGen a scăzut în primul trimestru cu 13,8%, la 916 milioane euro, în timp ce media estimărilor analiştilor contactaţi de Reuters plasa rezultatul la 1,06 miliarde euro.

Grupul este acţionarul principal al BRD. Potrivit celor mai recente raportări, un pachet de acţiuni reprezentând 59,36% din titluri este deţinut de Société Générale. Printre cei mai mari acţionari ai BRD se numără cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat puţin peste 22,1% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici