Sectorul din Bucureşti campion şi cel condaş la absorbţia de fonduri europene. Doar 3 din 10 euro programaţi în ultimii patru ani au fost cheltuiţi în Capitală

  • Dintre primăriile de sector, cel mai mare grad de realizare a cheltuielilor din fonduri europene a fost la sectorul 2: 37%, adică s-au cheltuit 189 mil. euro dintr-o alocare de 504 mil.
  • Din aproape 13 mld. euro alocate pentru Bucureşti, atât pentru Primăria Generală, cât şi pentru sectoare, s-au cheltuit în total 4,2 mld. euro.
Urmărește
2912 afișări
Imaginea articolului Sectorul din Bucureşti campion şi cel condaş la absorbţia de fonduri europene. Doar 3 din 10 euro programaţi în ultimii patru ani au fost cheltuiţi în Capitală

Sectorul din Bucureşti campion şi cel condaş la absorbţia de fonduri europene. Doar 3 din 10 euro programaţi în ultimii patru ani au fost cheltuiţi în Bucureşti

Bucureştiul, un oraş sufocat de trafic, poluare şi cu probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură, a absorbit numai 30% din fondurile europene programate în perioada 2020-martie 2024, arată un set de date publicat de Ministerul de Finanţe.

Conform sursei citate, din aproape 13 mld. euro alocate pentru Bucureşti, atât pentru Primăria Generală, cât şi pentru sectoare, s-au cheltuit în total 4,2 mld. euro.

În total, Bucureştiul are un buget anual de circa 4 mld. euro, din care 2 mld. euro este numai bugetul Primăriei Generale. În cei patru ani, bugetul total a fost de circa 15 mld. euro, din care majoritatea banilor s-au dus pe salariile primăriilor şi companiilor municipale, pe subvenţii şi pe bunuri şi servicii. În schimb, primăriile s-au împrumutat pentru investiţii şi, aşa cum arată cifrele de la Finanţe, au absorbit numai 30% din fondurile europene.

Primăria Municipiului Bucureşti are cel mai mare grad de realizare a cheltuielilor cu fonduri europene: 57%, adică a cheltuit 2,3 mld. euro, faţă de alocarea de aproape 4 mld. euro. Cu toate acestea, având şi o alocare mai mare, Primăria Generală are şi un grad mai mare de nerealizare în sumă absolută: 1,7 mld. euro.

Deşi gradul de absorbţie de la sec­torul 4 este de 19%, al treilea dintre pri­măriile din Bucureşti, gradul de ne­realizare este şi cel mai mare, pentru că a avut o alocare de 4,6 mld. euro în pe­ri­oa­da amintită şi a cheltuit numai 850 mil. euro, astfel că este în urmă cu 3,8 mld. euro în perioada 2020-martie 2024.

Primăria Sectorului 1 a cheltuit cel mai puţin din fondurile europene alo­cate: 11%, adică sub 11 mil. euro, dintr-o alocare de 96 mil. euro.

În aceeaşi vreme, Primăria Sectorului 5 a cheltuit, în aceeaşi perioadă de timp, 28 mil. euro, dintr-o alocare de aproape 200 mil. euro, ceea ce înseamnă o rată de realizare de 14%. Dintre primăriile de sector, cel mai mare grad de realizare a cheltuielilor din fonduri europene a fost, în perioada 2020-martie 2014, la sectorul 2: 37%, adică s-au cheltuit 189 mil. euro dintr-o alocare de 504 mil. euro. Chiar dacă este cea mai bună performanţă dintr-o serie de performanţe extrem de slabe, şi la sectorul 2 s-au pierdut practic peste 400 mil. euro.

Sectorul 6, cu o alocare de 1,3 mld. euro, a cheltuit doar 0,3 mil. euro, adică un grad de realizare de 19%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici