- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.11.2010, 13:40)
- Cuncea Elena Cristina , Cuncea Elena Cristina ,
Sectorul imobiliar din România, cel mai puţin atractiv din Europa Centrală şi de Est pentru bănci
Sectorul imobiliar românesc este cel mai puţin atractiv din Europa Centrală şi de Est (ECE) pentru bănci, în condiţiile în care piaţa locală are printre cele mai mari rate de credite imobiliare neperformante, potrivit unui studiu efectuat de KPMG în urma chestionării mai multor instituţii de credit.
Urmărește
48 afișări
Sectorul imobiliar din România, cel mai puţin atractiv din Europa Centrală şi de Est pentru bănci (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Clasamentul a fost întocmit pe baza unui indice - Property Financing Sentiment Index, care prezintă cât este de pozitivă abordarea băncilor cu privire la finanţarea investiţiilor imobiliare din ţările analizate. Au fost utilizate zece criterii relevante care se referă în principal la risc, rentabilitate, dobânzi şi deschiderea sectorul bancar faţă finanţarea unor astfel de proiecte.
KPMG a efectuat un sondaj în rândul a 50 de bănci active în sectorul imobiliar din regiune. Pe baza răspunsurilor bancherilor, România se plasează pe ultimul loc din opt ţări cuprinse în studiu, primele locuri fiind ocupate de Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Bulgaria se află de asemenea înaintea României, potrivit firmei de audit şi consultanţă.
În studiu se menţionează că pieţele imobiliare mai mature din Polonia şi Cehia au avut o evoluţie mai bună faţă de restul statelor din regiune în 2010, datorită concentrării investitorilor asupra economiilor cu performanţe mai bune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
"Alte state, precum România şi Bulgaria, suferă după o perioadă în care au fost realizate mai mult investiţii speculative, în timp ce ţările baltice au fost afectate de contracţia economiei. Dar România are un potenţial crescut pe termen lung şi perspectivele pentru o dezvoltare susţinută în 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe măsură ce încrederea va reveni", au declarat în studiu reprezentanţii KPMG.
Pe baza răspunsurilor colectate de la bănci, cea mai mare rată a creditelor imobiliare neperformante se înregistrează în ţările baltice - 71% (19% riscante şi 53% mai puţin riscante) şi în România - 55% (30% dintre acestea fiind considerate riscante, iar 25% mai puţin riscante). La polul opus se află Cehia şi Polonia, unde creditele fără probleme reprezintă 84%, respectiv 81% din total.
În ceea ce priveşte provizioanele, băncile consideră relativ ridicat nivelul acestora în România şi Slovacia, previzionând de asemenea, o creştere a acestora până la sfârşitul anului peste media europeană.
În studiu au mai fost analizate preferinţele băncilor în materie de produse imobiliare, acestea fiind diferite de la o ţară la alta.
Astfel, în Ungaria, Republica Cehă şi Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, în timp ce în Polonia şi România sectorul de birouri este cel preferat. În Slovacia, Croaţia şi în ţările baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de priorităţi, în timp ce sectorul hotelier sau cel al staţiunilor turistice este în general cel mai puţin preferat sector, cu excepţia Croaţiei.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe