Sectorul serviciilor din zona euro a scăzut peste aşteptări, indicând o nouă recesiune

Sectorul serviciilor din zona euro s-a contractat peste aşteptări în octombrie, întrucât criza datoriilor a afectat noile companii şi încrederea în economia uniunii monetare, care pare că se îndreaptă către o nouă recesiune, potrivit unui sondaj al firmei de cercetare Markit, citate de Reuters.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Sectorul serviciilor din zona euro a scăzut peste aşteptări, indicând o nouă recesiune

Sectorul serviciilor din zona euro a scăzut peste aşteptări, indicând o nouă recesiune (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Criza nerezolvată a datoriilor suverane, care a lovit puternic companiile din zona euro, s-a înrăutăţit joi, odată cu agravarea tulburările politice din Grecia, unde guvernul s-ar putea prăbuşi.

În încercarea de a susţine economia zonei euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a surprins joi pieţele financiare cu o reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%. Şedinţa BCE de joi a fost prima condusă de noul preşedinte al instituţiei, italianul Mario Draghi.

Draghi a afirmat joi că economia zonei euro va intra într-o "recesiune moderată" la sfârşitul acestui an şi este foarte probabil ca BCE să reducă semnificativ prognoza de creştere pentru 2012.

Indicele Markit pentru sectorul serviciilor din zona euro a scăzut de la 48,8 puncte în septembrie la 46,4 puncte în octombrie, minimul din iulie 2009 şi mult mai jos faţă de o estimare iniţială de 47,2 puncte.

Revizuirea negativă este cea mai mare începând din noiembrie 2008, când Europa intra în cea mai întunecată fază a crizei financiare.

Indicele s-a menţinut pentru a doua lună consecutiv sub nivelul de 50 de puncte care separă creşterea economică de contracţie, iar Markit nu se aşteaptă la o îmbunătăţire în următoarele luni.

"Datele indică o contracţie îngrijorător de puternică a zonei euro la începutul trimestrului al patrulea", a spus economistul şef al Markit, Chris Williamson.

Sondajul, realizat în rândul directorilor de companii din sectorul serviciilor, care include hoteluri, companii de poştă sau telecomunicaţii, sugerează o probabilitate ridicată ca economia zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici