Banca Centrală Europeană prognozează o creştere mai mare a economiei, dar menţine neschimbată rata dobânzii. BCE va continua programul de stimul de cumpărare a bondurilor

Banca Centrală Europeană a majorat prognozele privind creşterea economică în zona euro la 1,9% de la 1,8%, în 2017, dar a menţinut rata dobânzii la zero, în urma şedinţei de politică monetară de joi, potrivit BBC.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană prognozează o creştere mai mare a economiei, dar menţine neschimbată rata dobânzii. BCE va continua programul de stimul de cumpărare a bondurilor

Şedinţă de politică monetară la Banca Centrală Europeană, actualul nivel al dobânzii va fi păstrat

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a transmis că nu este nevoie de reducerea ratei dobânzii: "Suntem încrezători că inflaţia va converge cu obiectivele noastre", a spus Draghi la conferinţa de presă care a avut loc după şedinţa de politică monetară.

BCE se aşteaptă la o creştere de 1,9%, în 2017, în zona euro, comparativ cu rata de creştere de 1,8%, prognozată în martie. De asemenea, banca a majorat prognoza pentru 2018 la 1,8% de la 1,7% şi pentru 2019, la 1,7% de la 1,6%.

Revenirea economică se datorează, printre altele, exporturilor din zona euro şi a investiţiilor, a spus Draghi. Totuşi, perspectivele de creştere sunt diminuate de implementarea înceată a reformelor structurale, a avertizat Draghi.

BCE va continua programul de stimul de cumpărare a bondurilor şi va fi pe piaţă pentru o lungă perioadă de timp, subliniază Draghi.

Programul de cumpărare de bonduri este aşteptat să treacă de 2.000 de miliarde de euro până la finalul anului.

Banca Centrală Europeană menţine nivelul actual al dobânzii de referinţă la zero şi rata de depozit la nivelul -0,4%, potrivit BBC. Decizia vine în contextul în care inflaţia a rămas sub ţinta stabilită şi creşterea economică a zonei euro este peste aşteptări, notează Reuters.

BCE a transmis, printr-o declaraţie, că se aşteaptă ca rata dobânzii să rămână la nivelul prezent pentru o perioadă extinsă de timp. La întâlnirea din aprilie, BCE a anunţat că rata era stabilită să rămână la nivelul prezent sau la un nivel mai scăzut.

PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,6% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în primele trei luni din 2017, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit estimărilor publicate joi de Eurostat. În trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 0,5%, respectiv 0,6%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, în primele trei luni de anul acesta PIB ajustat sezonier a crescut cu 1,9% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană, după creşterile de 1,8% şi 2% din trimestrul anterior.

Economia din zona euro a crescut la cel mai rapid nivel din an în perioada ianuarie-martie, potrivit ultimului raport Eurostat. La această rată, cele 19 ţări care folosesc moneda euro ar înregistra o creştere de 2,3% anul acesta, aproape dublu faţă de rata din Statele Unite, care este în curs să crească cu 1,2%.

La şedinţa din luna martie, BCE a majorat semnificativ prognozele privind dinamica anuală a inflaţiei din 2017 (de la 1,3% la 1,7%) şi 2018 (de la 1,5% la 1,6%). Pentru 2019, BCE a menţinut previziunea de inflaţie la 1,7%. Perspectivele de persistenţă a inflaţiei la un nivel sub tinţa de 2% au determinat instituţia să menţină rata de dobândă de referinţă la nivelul minim istoric de 0%. Totodată, BCE a păstrat şi ratele de dobândă la facilitatea creditare la 0,25% şi la facilitatea depozite la -0.40%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici