Şedinţă extraordinară a guvernului italian înaintea summit-ului G20. Berlusconi vrea să meargă la reuniune cu măsuri concrete

Premierul italian Silvio Berlusconi a convocat miercuri o şedinţă extraordinată de guvern, pentru stabilirea unor noi reforme bugetare înainte de summit-ul G20, în încercarea de a calma turbulenţele din pieţe care ameninţă să atragă cu totul ţara în criză.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Şedinţă extraordinară a guvernului italian înaintea summit-ului G20. Berlusconi vrea să meargă la reuniune cu măsuri concrete

Berlusconi vrea să meargă la summit-ul G20 cu măsuri concrete

Berlusconi este supus unor presiuni din ce în ce mai mari să demisioneze şi să transfere puterea unui guvern de uniune naţională.

Premierul a avut în această dimineaţă întâlniri de patru ore cu oficiali de rang înalt şi miniştri, înaintea şedinţei de guvern programată pentru ora 19:00 GMT.

Executivul va analiza diverse opţiuni de accelerare a reformelor, precum amendamente la un proiect aflat deja în Senat, a declarat ministrul Infrastructurii, Altero Matteoli.

Berlusconi vrea să meargă la reuniunea G20 cu măsuri concrete.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a scăzut uşor miercuri, de la nivelul record atins cu o zi în urmă, dar se menţine peste 6,2%, chiar şi cu sprijinul achiziţiilor de titluri de către Banca Centrală Europeană.

Decizia surprinzătoare a Greciei de a organiza un referendum privind al doilea plan de salvare a ţării a amplificat temerile legate de stabilitatea altor ţări puternic îndatorare, precum Italia, a treia mare economie din zona euro.

Berlusconi s-a angajat în faţa partenerilor europeni să aplice reforme precum concedierile mai uşoare, inclusiv în sectorul public, şi majorarea vârstei de pensionare, dar măsurile vor intra în vigoare abia peste mai multe luni.

Autorităţile încearcă să pregătească noi măsuri, inclusiv eliminarea unor scutiri fiscale şi liberalizarea pieţei muncii, care să fie incluse în proiectul de buget.

Alte posibile măsuri, precum o taxă pe avere şi o eventuală amnistie fiscală, au provocat dezacorduri puternice între miniştri.

O serie de măsuri de austeritate aprobate în vară au rolul să echilibreze bugetul Italiei până în 2013, dar guvernul a fost criticat pentru ritmul lent de adoptare şi aplicare a reformelor.

Italia este o economie prea mare pentru a putea fi salvată de Europa, în cazul în care costul împrumuturilor va scăpa de sub control.

Creşterea economică este lentă, guvernul este divizat şi ineficient, iar datoria publică, de 1.900 miliarde de euro, este echivalentă cu 120% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici