Prima pagină » Economic » România s-a alăturat iniţiativei de a utiliza hidrogenul ca sursă de energie, un proiect al Austriei

România s-a alăturat iniţiativei de a utiliza hidrogenul ca sursă de energie, un proiect al Austriei

Ministrul Energiei, Anton Anton, a semnat pentru România „Iniţiativa Hidrogenului”, care a fost lansată de Austria şi care presupune dezvoltarea cercetării şi inovării în domeniul tehnologiei utilizării hidrogenului ca sursă de energie, în viitor, a anunţat, vineri, ministerul de resort.
România s-a alăturat iniţiativei de a utiliza hidrogenul ca sursă de energie, un proiect al Austriei

Tehnologiile de utilizare a hidrogenului regenerabil pot fi folosite în domeniul stocării de energie electrică, a combustibililor în transporturi şi în industrie, iar, prin semnarea propunerii, România se angajează să continue implicarea în sectorul cercetării şi inovării în ceea ce priveşte utilizarea hidrogenului ca sursă de energie, se scrie într-un comunicat de presă al instituţiei.

„Dezvoltarea pieţei europene de energie este mai greu de realizat fără o piaţă de stocare a acesteia. Hidrogenul este una dintre soluţiile promiţătoare, fiind, totodată, o metodă nepoluantă de stocare a energiei. Îmi doresc ca această iniţiativă să devină mult mai clară în ceea ce priveşte oportunităţile pe care le deschide pentru mediul academic şi pentru institutele de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen”, a declarat Anton Anton.

Conform ministerului, documentul propune dezvoltarea cercetării şi inovării în domeniul tehnologiei utilizării hidrogenului precum şi întărirea colaborării regionale şi multilaterale pentru schimb de expertiză tehnologică şi pentru cele mai bune practici în domeniu.

Ministrul Energiei Anton Anton a participat, în perioada 17-19 septembrie 2018, în Austria (Linz), la Consiliul Informal Energie şi la Conferinţa la nivel înalt „Charge for Change: Innovative Technologies for Energy-Intensive Industries”, în cursul cărora cele 28 de state participante au discutat integrarea cu succes a energiei regenerabile în sistemul energetic şi contribuţia tehnologiilor energetice inovatoare pentru atingerea acestui obiectiv.

Cu acest prilej, Austria, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, a lansat această iniţiativă, invitând statele membre să se alăture acestui demers, care va conduce la dezvoltarea de tehnologii prin care să se asigure o mai bună integrare a energiei regenerabile în reţelele electrice, precum şi la utilizarea hidrogenului regenerabil în transport, stocare şi industrie.

Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie între statele membre ale UE la fiecare 6 luni, iar România îşi va prelua mandatul începând cu data de 1 ianuarie 2019.