Şefa fiscului ungar, acuzată de corupţie de către SUA, va rămâne în funcţie, anunţă Budapesta

Publicat: 10 11. 2014, 16:52
Actualizat: 03 04. 2020, 05:23

Vida a fost acuzată de către Statele Unite fără nicio probă, a declarat Varga, care a adăugat că demiterea ei ar fi „cea mai rea opţiune”. Ministrul a insistat că interdicţia de călătorie impusă de către Washington este de fapt o acoperire pentru „anumite motive politice” şi a reiterat solicitarea Budapestei ca autorităţile americane să prezinte motivele sancţiunilor.

În cazul în care autorităţile americane vor prezenta probe pentru cazul de corupţie în care Vida ar fi implicată în Ungaria, Guvernul condus de Viktor Orban va demara o investigaţie fără întârziere, a spus ministrul.

Mii de persoane au manifestat duminică în faţa sediului fiscului ungar, la Budapesta, cerând demiterea conducerii NAV, inclusiv a lui Vida.

Gabor Vago, un fost deputat din cadrul formaţiunii ecologiste LMP, a catalogat sancţiunile americane impuse oficialilor unguri de rang înalt drept „cel mai mare scandal din ultimul deceniu” şi a solicitat ca Uniunea Europeană (UE) să lanseze o investigaţie.

Ulterior, mulţimea a plecat din faţa sediului fiscului, în sectorul 7, îndreptându-se în coloană către sediul Ministerului Economiei, din Piaţa Jozsef.

Vago, care s-a adresat celor peste 10.000 de manifestanţi în opinia sa, a spus că Guvernul a evitat să investigheze informaţii despre fraude fiscale „majore”. El a cerut în mai multe rânduri demisia conducerii autorităţii fiscale şi a anunţat că, în cazul în care aceştia nu vor demisiona, alte mitinguri de protest vor fi organizate pe 17 noiembrie, atât la Budapesta, în faţa sediului NAV, cât şi în ţară.

Zoltan Bekesi, alt vorbitor, a acuzat Guvernul de construirea unui „stat mafiot” şi i-a îndemnat pe participanţii la miting să treacă la acţiune, avertizând că altfel ţara poate deveni „o grămadă de bălegar”.

De asemenea, un fost membru NAV, Andras Horvath, a îndemnat autorităţile să lanseze o investigaţie cu privire la presupusele cazuri de fraudă, în loc să aştepte probe de la Statele Unite. „Ceea ce ne trebuie este un alt stat de drept care să suprime corupţia”, a subliniat el.

La finalul demonstraţiei, participanţii au păstrat un moment de reculegere în memoria lui Milan Rozsa, un activist din opoziţie care a decedat recent, şi au cântat imnul naţional.

Pe de altă parte, aproximativ 10.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta, potrivit unui fotograf AFP, strigând „nu ne vom plăti impozitele unor escroci” sau „Orban, demisia”, referindu-se la premierul Viktor Orban care le-a cerut americanilor să prezinte probe pentru acuzaţiile pe care le-au formulat.

Ildiko Vida a confirmat săptămâna trecută că numele ei se află pe lista americană cu numele a şase oficiali de rang înalt făcută publică de către însărcinatul cu afaceri Andre Goodfriend. El a declarat că Statele Unite dispun de „informaţii credibile” cu privire la acuzaţii de corupţie.

Această manifestaţie, care s-a desfăşurat fără incidente, are loc după mişcări de protest în masă, în octombrie, faţă de un proiect de lege privind taxarea utilizatorilor de Internet în Ungaria, un text pe care Orban a fost nevoit să-l retragă.