Şefi de bănci din întreaga lume cer statelor din zona euro să acţioneze mai agresiv în lupta cu criza
Şefii unor bănci importante din întreaga lume fac presiuni asupra statelor din zona euro pentru a le determina să acţioneze mai agresiv pentru rezolvarea problemei datoriilor, potrivit Wall Street Journal.
Şefi de bănci din întreaga lume cer statelor din zona euro să acţioneze mai agresiv în lupta cu criza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un grup de 40 de şefi ai unor bănci mari din SUA, Europa şi Asia s-a reuit joi în staţiunea montană elveţiană Davos pentru a discuta despre probleme globale şi referitoare la zona euro. Punctul de vedere comun al unora dintre bancheri este că guvernele europene ar trebui să abordeze mai agresiv problema crizei datoriilor suverane.
"Întrebarea este cum poţi preveni ca turbulenţele din zona euro să devină cronice", a afirmat unul dintre directorii generali participanţi la întrunire.
El a adăugat că grupul bancherilor consideră că problema datoriilor s-a agravat, trecând de faza acută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Grupul recomandă, printre altele, un nou program masiv prin care se pot achiziţiona obligaţiuni guvernamentale emise de statele cu dificultăţi financiare. Un astfel de fond ar putea fi dotat cu resurse de până la 200 de miliarde de euro.
Separat, ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că se poartă discuţii pentru a permite guvernului grec să răscumpere obligaţiuni cu sprijinul fondului european de salvare, ceea ce va permite Greciei să intre pe piaţa datoriilor.
"Este una dintre ideile evocate", a spus oficialul elen.
Printre participanţii la reuniunea bancherilor se regăsesc şefii Barclays, HSBC Holdings, Industrial & Commercial Bank of China, UBS, Banco Santander, Deutsche Bank şi J.P. Morgan Chase.
Guvernele statelor membre ale zonei euro discută mai multe modalităţi pentru creşterea puterii de creditare şi flexibilităţii fondului de salvare european, care poate împrumuta cu până la 250 de miliarde de euro ţările cu probleme.
Băncile vor fi principalii beneficiari ai unui eventual program de cumărare de obligaţiuni deoarece deţin cantităţi mari de astfel de titluri. Însă unii dintre bancherii germani susţin că Germaniei îi va fi imposibil din punct de vedere politic să injecteze mai mulţi bani.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat vineri că zona euro are nevoie de o politică economică mai coordonată. Oficialul a cerut membrilor mai slabi din uniunea monetară să reducă deficitele bugetare şi să depună eforturi mai mari pentru îmbunătăţirea competitivităţii.
Banca Centrală Europeană a început în luna mai anul trecut să cumpere obligaţiuni emise de statele cu probleme. În prezent, instituţia financiară are în portofoliu titluri în valoare de 76,5 miliarde de euro.
Al 41-lea Forum Economic Mondial reuneşte până duminică 2.500 de participanţi în staţiunea montană elveţiană Davos. La conferinţă iau parte 35 de şefi de state şi de guverne, 80 de miniştri, opt guvernatori de bănci centrale şi 1.400 de actori ai scenei economice mondiale. Forumul are ca temă pentru acest an "Norme comune pentru o realitate nouă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO