- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful ANRE: România s-a angajat faţă de CE să alinieze preţurile la gaze până în 2007
România s-a angajat faţă de CE să majoreze anual preţul gazelor din producţia internă, astfel încât acesta să ajungă în 2007 la nivelul cotaţiei de import, din considerente concurenţiale, a afirmat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Olosz Gergely, poziţie diferită de cea a MEF, care susţine că alinierea preţurilor nu a fost un subiect de negociere cu UE.
Şeful ANRE: România s-a angajat faţă de CE să alinieze preţurile la gaze până în 2007
În discuţiile cu Comisia Europeană, România s-a angajat, în 2001, să crească preţul gazelor interne cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi pe an, până la nivelul celor din import, proces care ar fi trebuit să se încheie în 2007, an pentru care se estima un preţ de 140 dolari/1.000 metri cubi, a spus Olosz.
Angajamentul faţă de CE a fost luat pentru ca producătorii români să nu vândă gaze la preţuri mai mici decât cele europene, din raţiuni concurenţiale, în 2001 România nefiind membru al blocului comunitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Angajamentul s-a luat în 2001 pentru ca produsele petroliere româneşti să fie comparabile ca preţ cu cele europene, pentru că atunci România nu era membru UE. Dar situaţia s-a aschimbat. CE ne-a sfătuit că nu se poate relua procedura de aderare, ci trebuie să continuăm alinierea de preţ", a spus Olosz.
El a arătat că, în 2004, din cauza creşterilor preţurilor pe piaţa internaţională, România a încercat să rediscute angajament, dar Comisia nu a acceptat propunerea.
În schimb, ministerul Economiei şi Finanţelor susţine că preţul gazelor din producţia internă nu a figurat pe lista de negocieri cu Comisia Europeană.
"În ceea ce priveşte problematica preţurilor, nivelul acestora nu a constituit un element de negociere cu Comisia Europeană (politica în domeniul preţurilor este în competenţa naţională a statelor membre), România asumându-şi angajamentul de ajustare graduală a preţurilor în vederea acoperirii integrale a costurilor de operare, financiare, de dezvoltare şi de mediu", se arată într-un punct de vedere al MEC, transmis presei în data de 17 ianuarie.
Olosz a adăugat că prin acel angajament România trebuie să crească anual preţul gazelor cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi, dar pentru 2008 ANRE a aprobat un avans de doar 10 dolari pe 1.000 metri cubi.
"În trimestrul doi, în funcţie de preţurile internaţionale, vom vedea dacă pentru 2008 menţinem creşterea de 10 dolari pe 1.000 metri cubi", a spus şeful ANRE.
El nu a precizat care este preţul european de referinţă al gazelor la care se raportează România în acest proces de aliniere, dar a afirmat că în strategia energetică a României este prevăzut ca termen al alinierii preţului gazelor anul 2010.
"Sunt mai multe preţuri la care ne raportăm, în funcţie de cantităţi. În strategie este prevăzut că alinierea se face până în 2010", a spus Olosz, răspunzând unei întrebări din pratea presei.
Un calendar al alinierii preţului gazelor exista însă doar într-o primă variantă a strategiei energetice, dar în forma finală a documentului, adoptată de Guvern anul trecut, aceste date lipsesc.
Şeful ANRE a participat la audierile Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi petiţii din Camera Deputaţilor, pentru a justifica decizia instituţiei de a majora cu 8,5%, de la 1 februarie, preţul gazelor furnizate populaţiei şi micilor consumatori.
Totodată, preţul gazelor din producţia internă a crescut cu 5%, la 495 lei (200 dolari) pentru mia de metri cubi. Importurile, provenite exclusiv din Rusia, sunt operate la preţuri mult mai mari, situate în jurul a 350 dolari/1.000 metri cubi. Producţia internă acoperă 60-65% din consumul anual de gaze.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului