Şeful ANRM:Sunt probleme foarte grave în contractul cu Sterling
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu, a declarat cotidianului "Gândul" că s-au identificat probleme "foarte grave" în contractul cu Sterling Resources şi că este "sigur" că acesta va fi reziliat.
Şeful ANRM:Sunt probleme foarte grave în contractul cu Sterling
"S-au identificat probleme foarte grave în contractul cu Sterling Resources. Deocamdată nu vă pot da amănunte, dar sunt sigur că vom rezilia acest contract. Avem elementele care ne dau dreptul să o facem. Voi prezenta o situaţie detaliată în circa două săptămâni", a declarat, pentru "Gândul", Gelu Mărăcineanu, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale.
La rândul său, vicepreşedintele Sterling Resources, Stephen Birrell, a declarat, pentru "Gândul", că până în acest moment compania nu a primit o informare în acest sens de la ANRM şi nu poate face comentarii.
"Întrucât Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources sunt părţile semnatare ale acestui contract, aşteptările noastre sunt ca Agenţia, în calitate de partener în contract, să ne informeze cu privire la orice aspect referitor la acesta. Până în acest moment, ANRM nu ne-a adus la cunoştinţă niciun aspect cu privire la identificarea unor aşa-numite «probleme foarte grave» care ar putea conduce la rezilierea contractului cu Sterling. În consecinţă, noi nu putem specula pe marginea declaraţiilor reproduse de dumneavostră", a spus Birrell.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Gândul" mai relatează că Mărăcineanu a susţinut că cele două perimetre concesionate conţin rezerve de petrol şi gaze mult mai mari decât s-a recunoscut de către conducerea Sterling şi de fosta conducere a ANRM.
Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat dedelimitarea platoului continental la Marea Neagră. Ulterior a început o dezatere politică, transferată în plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către această companie canadiană. Hotărârea Guvernului Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Preşedintele Băsescu a cerut Guvernului, în februarie, să clarifice disputa legată de firma Sterling.
ANRM a declasificat, la 31 martie, contractul pentru perimetrele din Marea Neagră aprobat în 1992, document prin care Rompetrol, companie de stat la acea vreme, a acordat consorţiului de firme care a deţinut contractul înaintea firmei Sterling drept exclusiv de a explora şi împărţi producţia pe durata înţelegerii. Durata contractului a fost stabilită la 25 ani, incluzând perioada de exploatare, cu o perioadă iniţială de exploatare de 5 ani contractuali de la data intrării în vigoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO