- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful AOAR: Scăderea economică de 7-8% va fi o mare catastrofă
Scăderea economică de 7-8% prognozată pentru acest an va reprezenta "o mare catastrofă" şi va conduce la falimentarea firmelor şi la reorganizarea unor subsectoare economice, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, după discuţia cu premierul Emil Boc.
Şeful AOAR: Scăderea economică de 7-8% va fi o mare catastrofă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Pentru mediul de afaceri, o scădere de la plus 7-8% la minus 7-8% înseamnă o mare catastrofă, înseamnă în primul rând falimente şi reorganizarea unor subsectoare economice. Ne place sau nu, asta este situaţia şi trebuie să fim pregătiţi. Guvernul nu trebuie să îşi irosească muniţia sub forma fondurilor primite de la UE şi celelalte instituţii internaţionale pentru salvarea firmelor mari şi mici care se vor afla în dificultate. S-a ajuns până acolo în a se discuta despre regimuri diferite privind birocratizarea fiscalităţii pentru firmele mari şi firmele mici. Nu este admisibil ca într-o firmă mică să ai administratorul completând de la paza contra incendiilor până la semnând de fiecare dată situaţia registrului de acasă şi alte trăznăi de genul ăsta", a spus Pogonaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
El a arătat că oamenii de afaceri au cerut, în discuţia de vineri cu reprezentanţii Guvernului, debirocratizarea administraţiei şi participarea investitorilor la redactarea noului Cod Fiscal.
"Propunerile au fost foarte diverse, de la propuneri legate de definirea priorităţilor, pentru că avem o problemă legată de definirea priorităţilor, de responsabilitate a instituţiilor administrative şi a Guvernului - de exemplu, să se publice unde sunt banii noştri, s-a spus la un moment dat -la probleme de debirocratizare. S-a discutat de numirea unui ministru al «simplificării», pentru că ceea ce avem la ora actuală este o birocratizare excesivă, o blocare a sistemului firmelor cu acte care nu sunt necesare şi care sunt create numai pentru a menţine parazitar tot felul de funcţionari publici", a spus Pogonaru.
El a arătat astfel că este nevoie de o responsabilizare a administraţiei.
"Ne aşteptăm la anume acţiuni în următoarea perioadă, în primul rând acţiuni de responsabilizare a unităţilor administrative. Banii trebuie să circule în sistem, ori se pare că banii sunt trimişi de la Guvern şi se opresc undeva la instituţiile guvernamentale, la instituţiile administraţiei locale care nu sunt responsabilizate", a adăugat şeful Asociaţiei.
Într-un comunicat al Guvernului se arată că reprezentanţii mediului de afaceri au solicitat Executivului elaborarea de măsuri care să creeze mai multă predictibilitate şi stabilitate în mediul economic.
"Primul-ministru a dat asigurări că Executivul nu va majora, în perioada următoare, taxe precum TVA şi impozitul pe profit şi că se va face o raţionalizare a cheltuielilor publice atât la nivel central, cât şi la nivel local prin impunerea standardelor de cost pentru fiecare unitate administrativă", se arată în comunicat.
Secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan, a declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus reprezentanţilor mediului de afaceri că Guvernul va solicita FMI să accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, în condiţiile unei scăderi economice estimate la 7-8%.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la începutul lunii iulie, că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO