Şeful autorităţii financiare din Germania: "Criza nu s-a încheiat, guvernele au încă datorii mari"

Împrumuturile ieftine acordate de BCE băncilor comerciale au calmat criza, dar fundamentele acesteia, datoriile foarte mari ale guvernelor şi lipsa unei căi de ieşire, sunt încă prezente, a declarat şeful autorităţii de supraveghere financiară din Germania (BaFin), Raimund Roeseler.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Şeful autorităţii financiare din Germania: "Criza nu s-a încheiat, guvernele au încă datorii mari"

Şeful autorităţii financiare din Germania: "Criza nu s-a încheiat, guvernele au încă datorii mari" (Imagine: Mihai Dascalescu/Publimedia)

"Criza datoriilor suverane în mod cert nu este rezolvată. Banca Centrală Europeană (BCE) a pompat mai mulţi bani în sistem, dar asta nu face automat statele mai solvabile", a declarat Roeseler într-un interviu pentru EUobserver.

Fondurile ieftine de circa 1.000 de miliarde de euro împrumutate de BCE instituţiilor de credit începând din decembrie 2011 au creat "foarte multă lichiditate" pe piaţa bancară, dar băncile preferă în continuare să-şi depoziteze banii overnight la BCE în loc să se împrumute reciproc, din cauza lipsei încrederii, a spus el.

"Problema nu este atât de mult cu băncile, cât este legată de state. Există, încă, îngrijorare referitor la solvabilitatea statelor şi la ce se va întâmpla dacă acestea încep să aibă dificultăţi", a afirmat Roeseler.

Un posibil risc al lichidităţii suplimentare ar putea fi o nouă bulă speculativă, a avertizat el.

"Rezolvarea problemei datoriilor suverane este prioritară, dar mă tem că toată aceată lichiditate va reduce presiunea pe guverne să acţioneze. Un risc şi mai mare este că nu există o cale de ieşire, de retragere a acestei lichidităţi", a declarat Roeseler.

Înfiinţată în 2002, BaFin angajează peste 2.000 de persoane pentru supravegherea băncilor, dar şi a sectoarelor de asigurări şi servicii financiare din Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici