Şeful Băncii Angliei critică austeritatea din zona euro

Guvernele din zona euro trebuie să relaxeze măsurile de austeritate pentru a promova creşterea şi normalizarea economiei din regiune, consideră guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, relatează CNBC.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Şeful Băncii Angliei critică austeritatea din zona euro

Şeful Băncii Angliei critică austeritatea din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Politica fiscală din zona euro este mai strictă decât în Marea Britanie, chiar dacă Europa nu are alte mecanisme de împărţire a riscurilor şi este relativ inflexibilă. O politică fiscală mai flexibilă ar contribui la reincluderea în circuitul economic a economiilor private şi ar preveni riscul stagnării", a spus Carney, citat de CNBC, într-un discurs la Dublin.

Aceste politici ar compensa impactul reformelor structurale asupra cheltuielilor şi ar corespunde cu obiectivul pe termen lung de creştere a integrării, a adăugat bancherul.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce noul guvern din Grecia are opinii diametral opuse faţă de autorităţile de la Berlin, care promoveză de mult timp austeritatea în schimbul sprijinului financiar.

Partidul anti-austeritate Syriza, care a venit la putere în Grecia, vrea să renegocieze termenii acordului de susţinere financiară, existând temeri că divergenţele cu liderii europeni ar putea face ca Grecia să iasă din zona euro.

Carney a explicat că politica monetară îndrăzneaţă a Băncii Centrale Europene (BCE) nu poate fi singulară, şeful băncii centrale britanice cerând reforme structurale dificile în zona euro şi atragerea economiilor private în economie.

Sectorul privat din zona euro generează un surplus de economii echivalente cu 3,5% din PIB, iar acestea trebuie reintroduse în economie pentru a genera creştere.

"Marea Britanie nu mai are această problemă, sectorul privat este în echilibru", a arătat Carney, menţionând şi că statul britanic are o rată a şomajului mai scăzută.

Gradul de îndatorare al Marii Britanii este mai ridicat comparativ cu cel al majorităţii celorlalte state europene, dar ţara a fost lăudată de FMI pentru creşterea economică înregistrată după criza financiară din 2008.

Guvernul britanic condus de Parttidul Conservator a aplicat o politică de austeritate şi economii bugetare, de la venirea la putere în 2010, dar a ratat ţintele de deficit bugetar.

Criticate la început, măsurile de austeritate au coincis cu o scădere semnificativă a şomajului, iar Banca Angliei vrea ca pe termen mediu să crească dobânzile.

Partidele din opoziţie susţin că economia este dezechilibrată, oamenii săraci suportând impactul reducerii cheltuielilor bugetare.

Discursul lui Carney sugerează opinia că austeritatea din zona euro a mers prea departe. Într-un interviu acordat joi publicaţiei The Irish Times, Carney a spus că Germania, motorul blocului comunitar, ar trebui să accepte că susţinerea ţărilor mai sărace din zona euro este în interesul său.

"Împărţirea riscurilor private şi publice este în interesul germanilor la fel de mult ca al cetăţenilor celorlalte ţări din zona euro", consideră bancherul.

El a adăugat că dacă se intră într-o uniune trebuie acţionat pentru ca acea uniune să fie cât mai eficientă posibil şi într-o manieră potrivită pentru toată lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici