Şeful Băncii Ungariei este dispus să lucreze fără bani pentru a debloca negocierile ţării cu FMI
Guvernatorul Băncii Ungariei, Andras Simor, a declarat este dispus să-şi doneze salariul şi să lucreze cu un forint pe lună, pentru a facilita negocierile vizând un acord cu UE şi FMI, după ce oficialii europeni au acuzat că reducerea salariului acestuia de către stat afectează independenţa băncii.
Andras Simor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Simor a afirmat, vineri, că este gata să-şi doneze slariul, chiar şi cu efect retroactiv, pentru susţinerea studenţilor de economie buni, dar fără posibilităţi materiale.
Divergenţele cu executivul comunitar legate de reducerea salariului lui Simor reprezentă una din piedicile care blochează începerea negocierilor formale pentru un acord de împrumut de la FMI şi UE.
Comisia Europeană şi autorităţile de la Budapesta se află într-o dispută juridică privind amendamente aduse de Parlament legii băncii centrale, dar şi alte decizii ale statului ungar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Printre altele, Comisia se opune limitării de către guvern a salariilor în sectorul de stat, care a condus la reducerea retribuţiei lunare al lui Simor la un sfert, la circa două milioane de forinţi (aproape 7.000 de euro).
Rezolvarea acestei probleme este una din precondiţiile începerii discuţiilor formale pentru un acord de împrumut de la UE şi FMI.
Simor l-a notificat deja pe premierul Viktor Orban de oferta de a lucra cu un salariu de un forint, cu efect retroactiv, începând din septembrie 2010, până la încheierea mandatului în 2013.
Amendamentul care a redus salariile angajaţilor băncii centrale a intrat în vigoare în septembrie 2010. Simor a transmis în trecut guvernului că este dispus să discute pentru a rezolva această problemă, dar nu a primit niciun răspuns, a precizat, vineri, într-un comunicat, Banca Ungariei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO