Şeful BCE este îngrijorat de tendinţa de scădere a salariilor tinerilor din zona euro

Tinerii din zona euro sunt cei mai afectaţi de declinul sau stagnarea salariilor din cauza crizei, în Spania şi Portugalia având loc în doi ani, până în 2012, scăderi de 15%, respectiv de 25% ale câştigurilor medii ale acestora, evoluţie considerată îngrijorătoare de către Banca Centrală Europeană.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Şeful BCE este îngrijorat de tendinţa de scădere a salariilor tinerilor din zona euro

Şeful BCE este îngrijorat de tendinţa de scădere a salariilor tinerilor din zona euro (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

În Spania de exemplu, un absolvent de masterat a fost nevoit să accepte un salariu de numai 1.000 de euro pe lună pentru un post de web designer la o companie de informaţii şi training în domeniul medical din Barakaldo, în apropiere de Bilbao. În urmă cu patru ani, tânărul câştiga de două ori mai mult, ca student, pentru sortarea de documente într-o bancă.

"Am reuşit să obţin un post conform cu calificarea mea, dar nu şi un salariu pe măsură. Ştiu că merit mai mult, dar erau doar două posturi în tot ţinutul basc şi sute de aplicanţi", a spus tânărul de 30 de ani.

La nivelul zonei euro, tinerii adulţi sunt cei mai afectaţi de deflaţia sau stagnarea salariilor, tendinţă considerată tot mai mult drept un pericol pentru redresarea economică a regiunii.

Slăbiciunea economică a regiunii este un motiv de îngrijorare pentru Banca Centrală Europeană, care în iunie a luat măsuri de stimulare, devenind prima banca centrală importantă care a adus dobânzile în teritoriu negativ.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luna trecută că şomajul ridicat, cererea şi inflaţia scăzută sunt riscuri pentru stabilitatea preţurilor.

În Italia, industria prelucrătoare a înregistrat în iulie cea mai lentă creştere din ultimele opt luni, iar o uşoară încetinire a avut loc şi în Spania.

Spaniolii cu vârste de sub 30 de ani au fost cei mai afectaţi de scăderea salariilor, reflectând şomajul de 42% al acestei categorii, faţă de 25% la nivelul întregii populaţii.

Salariul mediu lunar din Spania al tinerilor cu vârste de 20-24 de ani era în 2012 cu 15% mai mic faţă de 2010, la nivelul tuturor grupelor de vârste declinul fiind de numai 0,3%. În cazul celor cu cinci ani mai în vârstă, scăderea salariului mediu a fost de 8%, potrivit institutului spaniol de statistică INE.

În Portugalia, salariul mediu lunar al tinerilor de 18-24 de ani a scăzut cu 25% în perioada 2011-2012, în timp ce pe ansamblul întregii populaţii a crescut cu 1%, conform celor mai recente date statistice naţionale. Declinul a fost de 17% în cazul persoanelor cu 10 ani mai în vârstă.

Puţine state europene publică date statistice pe grupe de vârstă referitoare la salarii, dar modelul este acelaşi în majoritatea ţărilor din zona euro, consideră Zsolt Darvas, economist la institutul de cercetări Bruegel din Bruxelles.

El a arătat că există tendinţa ca tinerii să fie angajaţi cu salarii mai mici şi cu contracte temporare de muncă.

În Spania, 52% dintre tinerii de până la 30 de ani aveau contracte de angajare pe termen scurt, în trimestrul al doilea, faţă de o rată generală de 24% la nivelul tuturor angajaţilor, potrivit iNER.

Pe măsură ce companiile renegociază contractele de muncă, noii angajaţi sunt nevoiţi să accepte salarii mai mici.

Producătorul auto japonez Nissan a negociat cu angajaţii salarii mai mici pentru angajaţii noi ai unei fabrici din Barcelona, în schimbul garanţiilor că va produce acolo un nou model şi va crea 1.000 de locuri de muncă.

Piloţii şi însoţitorii de zbor care se angajează la compania Airline Iberia vor primi salarii mai mici, de anul viitor.

În Italia, circa 94.000 de tineri de până la 30 de ani au decis să plece din ţară în 2012, din cauza ratei şomajului, de 30%.

În ţările în care a avut loc stagnarea sau scăderea salariilor, precum Portugalia şi Grecia, au scăzut şi preţurile, potrivit datelor Eurostat.

Germania are una dintre cele mai reduse rate a şomajului din zona euro, de 5,1%, mai puţin de jumătate din media regiunii, iar în cazul tinerilor de 7,3%. Chiar şi aşa, încetinirea inflaţiei a determinat banca centrală să încurajeze sindicatele să ceară salarii mai mari, după ani de zile în care a recomandat moderaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici