- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful BCR, despre raportul FMI: Nu ştiu să existe vreo problemă în sistemul bancar din România
Preşedintele BCR, Dominic Bruynseels, a declarat, miercuri, că nu ştie să existe vreo problemă în sistemul bancar din România, după ce FMI a atras atenţia că autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele instituţii de credit de dimensiuni reduse.
Şeful BCR, despre raportul FMI: Nu ştiu să existe vreo problemă în sistemul bancar din România (Imagine: Mediafax Foto)
"Nu ştiu de vreo problemă în sistem", a răspuns Bruynseels, întrebat despre aprecierea FMI.
Totodată, el consideră că în cazul în care unele bănci mici s-ar confrunta cu probleme, acest lucru nu va avea un impact mare asupra sistemului bancar, întrucât banca naţională are toate "capacităţile relevante" să susţină sectorul "în orice fel".
"În trecut aţi văzut că problemele au fost rezolvate şi aşa cred că va fi în continuare", a concluzionat şeful BCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
FMI a indicat într-un raport că autorităţile din România "trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici", care controlează cumulat mai puţin de 2% din activele din sistem, confruntate cu o deteriorare rapidă a calităţii creditelor.
Sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rată medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, notează FMI. Totodată, indicatorul de stabilitate financiară depăşeşte 11% în cazul tuturor băncilor din sistem, în timp ce minimul reglementat este de 8%.
"Cu toate acestea, autorităţile trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici (totalizând mai puţin de 2% din activele sistemului), care au înregistrat o deteriorare rapidă a calităţii creditelor şi au provizioane mai reduse faţă de media sistemului", se arată în raport.
FMI estimează că împrumuturile neperformante vor continua să crească până la jumătatea acestui an, pe fondul activităţii economice slabe şi impactului măsurilor de austeritate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO