Şeful BCR: Este destul de probabil ca sectorul bancar să încheie pe pierdere acest an
Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, consideră că este destul de probabil ca sectorul bancar din România să încheie pe pierdere în acest an, potrivit standardelor locale de contabilite, RAS.
Şeful BCR: Este destul de probabil ca sectorul bancar să încheie pe pierdere acest an (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Destul de probabil să încheie pe pierdere din cauza creşterii presiunii despre care am vorbit mai devreme, potrivit RAS", a spus Bruynseels, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă sistemul bancar va încheia pe pierdere acest an.
În ceea ce priveşte BCR, Bruynseels a spus că profitul operaţional a crescut, ceea ce este o evoluţie foarte bună, iar dacă provizioanele vor scădea în viitor atunci banca va "sta foarte bine" şi în ceea ce priveşte profitul net.
"Nu mă aştept ca provizioanele să scadă până în a doua jumătate a anului viitor", a menţionat şeful BCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Bilanţ actualizat. Creşte numărul deceselor provocate de incendiile din California
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia: Zoran Milanovic a obţinut un nou mandat la conducerea ţării
-
Mai multe persoane sunt cercetate penal după protestul de duminică
El a arătat că situaţia portofoliului de credite de retail se îmbunătăţea înainte de anunţul Guvernului de reducere a salariilor bugetarilor, dar ulterior a început să se deterioreze din nou.
"Cred că atunci când oamenii se vor întoarce din vacanţă, în luna septembrie, se va observa o deteriorare a situaţiei. Anticipez că vor exista dificultăţi în septembrie, octombrie, noiembrie. Rezultatele vor fi mai proaste decât au fost şi vom face provizioane suplimentare", a continuat oficialul BCR.
În ceea ce priveşte sectorul corporate, preşedintele executiv al BCR consideră că ritmul de creştere a creditelor neperformante nu se va reduce înainte de finalul anului.
Bruynseels a menţionat că este necesar ca statul să facă plata arieratelor către IMM-uri, iar firmele trebuie să-şi ajusteze costurile şi să cheltuiască doar cât îşi permit.
"Cred că situaţia pe partea de corporate va fi ceva mai serioasă pentru noi decât pe partea de retail, pentru că unele IMM-uri suferă de ceva timp şi ajung la capătul drumului. Cred că ne putem aştepta la o situaţie mai rea în a doua parte a anului", a spus Bruynseels.
Sectorul bancar din România a rămas după primul semestru din acest an pe pierdere, însă Banca Naţională a României (BNR) nu consideră că este necesară modificarea reglementărilor prudenţiale privind provizioanele.
"Sistemul bancar din România a fost afectat de prelungirea recesiunii şi a înregistrat pierderi în prima jumătate a acestui an. La finele lunii iunie, creditele şi dobânzile clasificate drept îndoielnice şi pierdere au ajuns la 17,8% şi este de aşteptat continuarea trendului în a doua jumătate a anului, în contextul în care activitatea economică se menţine redusă", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI, document obţinut de MEDIAFAX.
Autorităţile române notează că deşi au existat presiuni asupra indicatorilor privind capitalul, ca urmare a majorărilor de capital realizate de acţionari, rata medie de adecvare a capitalului s-a plasat la finele lunii iunie la 14,3% pentru sectorul bancar şi s-a menţinut peste 10% pentru toate instituţiile de pe piaţa locală.
Rezultatele financiare cumulate ale băncilor din România indică intrarea pe pierdere a sistemului după primele cinci luni, de peste 200 de milioane lei, deşi primul trimestru a fost încheiat pe un câştig semnificativ.
Anul trecut, sistemul bancar a înregistrat un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au încheiat exerciţiul financiar pe plus, iar 20 de bănci au raportat pierderi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO