Hajdinjak consideră că statul ar trebui să găsească o soluţie de a proteja doar consumatorii care nu ar putea plăti o factură la preţul real: „Sunt consumatori casnici care au nevoie de protecţie şi consumatori casnici care nu au nevoie. Eu stau în Bucuresti şi plătesc gazul ca toţi ceilalti consumatori casnici, deşi eu nu aş avea nevoie de protecţia statului pentru a-mi plăti gazul”.
„Preţurile la care ANRE ne cere să vindem acum sunt departe de realitate, iar preţul de import versus preţurile din piaţă ne aduc pierderi mari. Din trimestrul al patrulea al anului trecut vindem fiecare metru cub pe piaţa captivă sub costuri, pentru fiecare metru cub de gaz pierdem bani”, admite Frank Hajdinjak, care nu vrea să spună ce pierderi a acumulat compania din cauza acestor costuri pe care preţurile nu le-au putut acoperi.
Diferentele de preţ despre care vorbeste Frank Hajdinjak au început să se simta în bugetele companiei de anul trecut, cand a intrat în vigoare Legea 332/2008 prin care consumatorii interuptibili (industriali) urmau a primi gaze mai ieftine, din producţie internă. În aceste condiţii, E.ON şi GdF Suez (fostele Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud) au putut pune în coşurile lor de consum în special gaze de import, de obicei cam de două ori mai scumpe, costurile le-au crescut şi au început să solicite majorări ale preţului la consumatorul final, care nu au fost aprobate, ANRE alegând în schimb ieftinirea preţului final, cu scopul de a proteja consumatorul. În aceste condiţii, principalii jucători din domeniu au început să acumuleze pierderi şi să critice politica guvernului de a acorda aceste facilităţi marilor consumatori.
Citeşte mai multe despre şeful E.ON pe www.businessmagazin.ro