Şeful OPSPI: Sperăm într-o tranzacţionare acceptabilă a Arpechim de la OMV la Oltchim

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana, a declarat, marţi, că speră într-o tranzacţionare "în termeni acceptabili" a rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom (SNP) la Oltchim, iar în câteva zile instituţia va prezenta un plan privind acest transfer.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Şeful OPSPI: Sperăm într-o tranzacţionare acceptabilă a Arpechim de la OMV la Oltchim

Şeful OPSPI: Sperăm într-o tranzacţionare acceptabilă a Arpechim de la OMV la Oltchim (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sperăm într-o tranzacţionare în termeni acceptabili a rafinăriei Arpechim. Este nevoie de recrearea lanţului de aprovizionare a Oltchim, ar dispărea TVA dintre două societăţi. Interesul nostru ar fi să avem surse de materii prime, cât şi celelalte materii pentru a produce produsul finit la Oltchim", a afirmat Cazana la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

El a arătat că Oltchim nu are bani şi că sunt necesare 50-100 milioane de euro pentru a ajunge la pragul de rentabilitate.

"Situaţia în care s-a ajuns este explicată prin faptul că după criză a dispărut sursa de materii prime pentru Oltchim (...) Statul nu are acum surse pentru integrarea economică a Oltchim. Încercăm să atragem capital sau să reconstruim puţin sistemul Oltchim", a mai spus Cazana.

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom a decis la finele lunii martie să închidă Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător credibil, care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

"Este o chestiune de zile până când vom ieşi cu un plan în această privinţă. Preluarea de Oltchim a Arpechim este un subiect delicat. Probabil că Petrom aşteaptă o anumită sumă de bani, dar este prematur să spunem cât costă. Sursa de finanţare a acestei achiziţii, nu ştiu, posibil sa fie combinată, ori Oltchim să ia un credit acceptabil, ori achiziţia să fie făcută de stat în numele Oltchim, dar astfel devine puţin neeconomic intrinsec", a precizat Cazana.

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru a determina compania să repornească rafinăria Arpechim Piteşti, dar trebuie să accepte că decizia aparţine investitorului străin, în funcţie de interesele economice ale acestuia, şi nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vânzare.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul lunii martie, la Piteşti, întrebat despre închiderea rafinăriei Arpechim, că "răul primordial" se află în contractul de vânzare-cumpărare al Petrom de către Guvernul Adrian Năstase, contract care, în opinia sa, a adus "un prejudiciu uriaş" economiei naţionale.

Întrebat dacă rafinăria Arpechim mai are vreo şansă, premierul a afirmat: "Este în atenţia mea şi, după ce voi face o analiză în Guvern, v-aş putea da un răspuns".

Cazana a adăugat că Ministerul Economiei a solicitat OMV Petrom să oprească "dezmembrarea" rafinăriei Arpechim.

"Nu sunt bani. Dacă stăteam pe un maldăr de bani, am fi luat deja Arpechim. Acum suntem în situaţia să încercăm să intrăm în negocieri pentru întreaga rafinărie", a menţionat Cazana.

Tot la finele lunii martie, managerul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu, a declarat că rafinăria ar putea fi preluată de către unitatea pe care o conduce.

Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone pe an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim.

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici