Şeful Raiffeisen: O taxă pe profitul băncilor este contraproductivă şi va fi plătită tot de clienţi

O taxă pe profiturile băncilor este contraproductivă şi va fi doar încasată de instituţiile de credit, dar plătită tot de clienţi, a declarat joi preşedintele executiv al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

Urmărește
2 afișări

"Dacă acum vorbim despre o modalitate de a oferi credite mai ieftin, pare un pic contraproductiv să vorbim despre altă măsură care ar scumpi creditul. Pentru că o taxă pe profiturile băncilor, aşa cum este propusă, este clar că va fi doar încasată de bănci, dar va fi plătită de clienți. Ce ne trebuie în România este un credit mai ieftin, nu mai scump", a spus van Groningen, în cadrul unei conferinţe.

El a propus să se implementeze standardele internaţionale de contabilitate, IFRS, pentru că astfel, în mod automat, sectorul bancar va plăti mai mult sub forma taxelor.

Întrebat dacă au existat discuţii cu Guvernul despre suprataxarea băncilor, şeful Raiffeisen a spus că nu, deşi ar trebui să existe un proces normal de consultare în orice propunere legislativă.

"Nu. Asta am vrut şi în alte cazuri. Vedeți OUG 50. Cred că este foarte important ca pentru orice legislație, în orice domeniu, să acceptăm că toți împreună suntem mai deştepți decât un individ sau o organizație. Trebuie să existe un proces normal de consultare, cum există şi în UE, adică să existe o lucrare pe baza căreia se discută şi există consultări. Din păcate acest lucru nu se întâmplă şi pierdem foarte mult timp şi introducem foarte multe elemente de incertitudine în economia românească, care nu sunt benefice. Dacă vorbim despre taxarea băncilor, haideți să ne uităm la ce se întâmplă la nivel european, nu să venim repede cu o propunere de două pagini, care nu este discutată cu nimeni", a continuat van Groningen.

El consideră că o astfel de taxă este total nejustificată pentru că se aplică profitului şi penalizează tocmai băncile care au avut în trecut un comportament echilibrat şi acum au profit.

Totodată, van Groningen a subliniat că nicio bancă din România nu a primit bani de la stat.

Şi preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a spus că taxarea profiturilor băncilor este o "idee foarte proastă" pentru că ar reduce posibilitatea băncilor de a-şi majora capitalul, adică de a-şi îmbunătăți capacitatea de a credita.

Guvernul a discutat despre introducerea pentru instituţii financiare şi de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusă de parlamentari, şi a convenit că subiectul merită reflecţie, dar şi reţinere de teama creşterii costurilor bancare la investiţii şi că trebuie studiată opinia CE.

Mai mulţi senatori PDL propun ca instituţiile financiare şi instituţiile de credit să achite o taxă de solidaritate anuală de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurărilor sociale, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei ani.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se referă la faptul că, ani de zile, profitul realizat de bănci a fost constituit din "comisoane şi taxe abuzive pretinse clienţilor, la niveluri nepermis de mari în ţara lor de origine", precum şi că taxa de solidaritate reprezintă o necesitate pentru statul român.

Subiectul a fost discutat în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, care trebuie să transmită Parlamentului propriul punct de vedere la această iniţiativă, iar miniştrii au apreciat că problema "merită reflecţie", dar că trebuie avută în vedere şi poziţia Comisiei Europene (CE), au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici