Şeful Raiffeisen: Prima Casă a fost un program temporar şi trebuie să revenim la normalitate, cândva
Prima Casă a fost un program temporar care a apărut când economia avea nevoie, dar piaţa trebuie să revină la normalitate la un moment dat, a declarat preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, menţionând că un produs de creditare garantat doar 50% de stat va trebui aprobat de BNR.
Şeful Raiffeisen: Prima Casă a fost un program temporar şi trebuie să revenim la normalitate, cândva (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Cred că lucrurile sunt destul de complicate. Dacă am un produs garantat 100% de stat este simplu. Dacă am un produs garantat în proporţie de 50% de stat, atunci băncile au norme proprii, aprobate de BNR. Cred că or să apară bănci cu oferte similare proprii", a spus şeful Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a explicat că implementarea unei noi forme a programului Prima Casă este destul de complicată şi durează pentru că este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice.
Raiffeisen Bank a lansat deja un credit alternativ la programul Prima Casă, în euro, cu o dobândă de până la 5,95% pe an (Euribor la şase luni plus 4,7 puncte), după ce a epuizat plafonul de garantare alocat, de 25 de milioane de euro. Banca finanţează până la 85% din imobilul adus în garanţie, iar clienţii trebuie să dispună de un avans de 15%.
"Situaţia cu Prima Casă este destul de complicată. Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări şi atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat pentru că în primul rând portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat", a continuat van Groningen.
El a menţionat că dacă o persoană este dispusă să dea un avans de 15%, atunci nu mai este nevoie să apeleze la programul Prima Casă.
"Important este să avem o populaţie care are încredere în viitor. Dacă cineva scrie mâine că preţurile apartamentelor încep să crească, atunci poimâine lumea va lua credit", consideră şeful Raiffeisen Bank România.
Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.
Pe de altă parte, nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul în care o astfel de măsură ar fi acceptată.
Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO