Vizita lui Geithner a fost anunţată abia la sfârşitul săptămânii trecute, ceea ce a alimentat speculaţiile că autorităţile de la Washington sunt îngrijorate în privinţa capacităţii Europei de a adopta un pachet solid de măsuri anti-criză, la summiturile de pe 11 martie şi 24-25 martie, transmite Reuters.
Germania rezistă presiunilor unora dintre partenerii din zona euro, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene de a consolida fondul de salvare şi de a reduce costul finanţării acordate Greciei şi Irlandei.
Geithner a declarat într-o conferinţă de presă, după discuţiile cu ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, că este convins că autorităţile europene înţeleg de ce este nevoie pentru a face faţă crizei.
El a subliniat de mai multe ori că este nevoie de un echilibru între programele de reformă şi sprijinul financiar necesar pentru ca acestea să funcţioneze.
El a descris reformele care sunt aplicate în Grecia, Irlanda şi alte ţări din zona euro drept „incredibil de dificile”, care trebuie susţinute prin asistenţă financiară condiţionată.