- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful UniCredit se declară deschis faţă de contribuţia sectorului privat la bailout-ul Greciei
Directorul general al grupului bancar italian UniCredit, Federico Ghizzoni, se declară deschis către ideea unei contribuţii a sectorului privat la soluţionarea crizei din Grecia şi consideră că este important ca guvernul elen să dispună de suficientă lichiditate pentru a-şi respecta obligaţiile.
El recomandă politicienilor să ia o decizie privind următorul plan de bailout pentru Grecia şi a afirmat că băncile şi companiile de asigurare pot juca şi ele un rol.
"Nu am primit nicio solicitare până acum", a arătat Ghizzoni, adăugând că nu ştie care va fi rezultatul discuţiilor de la vârful UE.
"Dacă se vorbeşte despre o rostogolire a datoriilor în mod voluntar, cred că sectorul privat - băncile şi companiile de asigurări - ar putea lua în calcul o astfel de propuere. Nu mă opun de principiu implicării sectorului privat", a afirmat şeful UniCredit la Viena.
Cea mai importantă este asigurarea de lichiditate pentru ca Grecia să-şi poată respecta obligaţiile, impunând în acelaşi timp un pachet de reforme care să ajute ţara să-şi recâştige accesul la pieţele de capital, continuă Ghizzoni.
Întrebat dacă un "haircut" al datoriilor Greciei poate fi evitat pe termen lung, el a arătat că nu exclude această posibilitate.
"Poate cu un an în urmă ar fi fost acceptat, dar astăzi nu", a spus directorul general al UniCredit.
Dacă după un an de discuţii fără concluzie oficialii ar decide că trebuie să aibă loc un haircut, adică iertarea unor datorii ale Greciei, "ar conduce la un masacru al Irlandei şi Portugaliei, poate şi al altor ţări", a afirmat el, referindu-se la reacţia pieţelor.
Ghizzoni consideră că Grecia nu trebuie să intre în default, deoarece ar avea un impact "foarte negativ" asupra economiei europene, începând cu cele mai vulnerabile state, precum Portugalia şi Irlanda.
Expunerea UniCredit pe datoriile Greciei se ridică la circa 800 milioane euro, o mică parte din activele totale de peste 1.000 miliarde euro ale băncii.
Premierul elen George Papandreou a desemnat vineri un nou cabinet, pentru a obţine susţinere parlamentară pentru măsurile de austeritate, reformele economice şi programul de privatizare, chestiuni cerute de instituţiile financiare internaţionale în schimbul unui nou împrumut de urgenţă.
Grupul italian UniCredit, cea mai mare instituţie de credit din Europa Centrală şi de Est, este prezent şi în România, principala operaţiune locală fiind UniCredit Ţiriac Bank.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”