Semnal de alarmă cu privire la fondurile europene: Organizaţia Femeilor Antreprenor atrage atenţia asupra lipsei absorbţiei

Într-o întâlnire avută recent cu reprezentanţii Consiliului Economic şi Social European, patronatul Organizaţia Femeilor Antreprenor (OFA) a pus în discuţie o serie de teme de importanţă majoră pentru IMM-urile din România, printre care: accesul acestora la sursele de finanţare; tranziţia verde şi transformarea digitală; competitivitatea; disciplina fiscală şi impactul lipsei acesteia asupra mediului privat din România.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă cu privire la fondurile europene: Organizaţia Femeilor Antreprenor atrage atenţia asupra lipsei absorbţiei

Semnal de alarmă cu privire la fondurile europene: Organizaţia Femeilor Antreprenor atrage atenţia asupra

În cadrul acestor discuţii, Organizaţia Femeilor Antreprenor (OFA) a subliniat rolul vital al IMM-urilor din ţara noastră, ce reprezintă pilonul central al economiei româneşti şi joacă un rol vital în dinamismul şi rezilienţa acesteia. În acest context, accesul la finanţare, în special la fondurile europene, este crucial pentru dezvoltarea şi expansiunea acestor întreprinderi. Este imperativ să lucrăm pentru flexibilizarea şi accelerarea procesului de absorbţie a acestor fonduri, având în vedere că există atât exemple pozitive de bună practică, cât şi numeroase aspecte care necesită îmbunătăţiri semnificative:

„Pentru perioada de finanţare europeană 2014-2020, care a durat - atenţie! - 10 ani, nu am reuşit nici pe departe să atragem cele 40 de miliarde de euro aflate la dispoziţia României. Între 2022 şi 2029, avem la dispoziţie peste 77 miliarde de euro bani europeni nerambursabili - Politica de Coeziune, PNRR, Tranziţia Justă, Politica Agricolă Comună etc - nu avem voie să nu îi absorbim pe toţi, atât pe cei pentru proiectele publice, cât şi pe cei dedicaţi mediului privat. Însă pare că nu vrem deloc să învăţăm din greşelile trecutului: facem lucrurile la fel de prost, însă ne aşteptăm la rezultate bune - acest lucru este imposibil, şi de netolerat!”, a subliniat Ana-Maria Icătoiu, vicepreşedinta Organizaţiei Femeilor Antreprenor (OFA).

„Sistemul public trebuie să adopte o abordare care să valorizeze cu adevărat contribuţia mediului privat, tratându-l ca pe un partener egal şi nu doar ca pe o sursă de taxe şi impozite sau de conformare la reglementări. Iar instituţiile europene pot juca un rol crucial în acest proces, funcţionând ca un liant între mediul privat şi statul român, facilitând un dialog constructiv şi eficient. În acest ecosistem, structurile patronale, precum Organizaţia Femeilor Antreprenor, devin actori de neînlocuit, având capacitatea de a canaliza nevoile şi aspiraţiile antreprenorilor către decidenţii politici şi instituţionali, contribuind astfel la crearea unui mediu de afaceri mai prietenos şi la consolidarea economiei româneşti pe termen lung”, a adăugat Mirabela Miron, preşedinta OFA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici