„Cel puţin 95% din cererile pe care le primim de la clienţi pentru a scrie proiecte pe fonduri europene le refuzăm. Clienţii de la noi sunt hămesiţi, pornesc din start de la premisa că firma de consultanţă trebuie să câştige şi să şi implementeze proiectul, indiferent de condiţii. Ne implicăm în proiectele care pot primi bani de la bănci, facem verificări suplimentare şi abia apoi selectăm clienţii cu care vrem să lucrăm. Nu poţi lucra cu un client care vine şi spune că are 10 hectare de teren în Ialomiţa, care nu are nicio idee de business sau experienţă, dar vrea bani de la UE”, explică Turmac, 45 de ani, care conduce o companie care activează în domeniul consultanţei de 19 ani.
Mai bine de două treimi din businessul lui Constantin Turmac sunt acoperite de fondurile europene, deşi acesta spune că nu şi-a schiţat strategia pe termen lung în jurul banilor proveniţi din consultanţa pentru proiectele pe bani europeni.
„Avem în portofoliu cam 40 de proiecte mari pe fonduri europene, însă am ales companiile cu cifre de afaceri mari pentru că au echipe comparabile de project management cu structurile din compania noastră.”
Printre companiile care au atras bani europeni cu ajutorul consultanţilor din compania sa se numără jucători de pe piaţa auto, dar şi producători din industrie.