- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatori PDL vor taxă de solidaritate de 2,5% la bănci; iniţiativa are avizul Consiliului Legislativ
Mai mulţi senatori PDL propun ca instituţiile financiare şi instituţiile de credit să achite o taxă de solidaritate anuală de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurărilor sociale, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei ani.
"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi se instituie, pentru o durată de 3 ani, taxa de solidaritate impusă instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit", se arată în primul articol al iniţiativei, cel de-al doilea prevăzând că "instituţiile financiare şi instituţiile de credit vor achita anual o taxă de solidaritate în cuantum de 2,5% din valoarea profitului obţinut pentru anul precedent, taxă care se face venit la bugetul asigurărilor sociale".
Senatorii PDL Mircea Banias, Feldman Radu Alexandru , Mihail Hărdău, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Niţă, Mihaela Popa, Cristian Rădulescu, Ioan Sbârciu şi Iulian Urban propun ca taxa de solidaritate să fie declarată de contribuabil şi achitată în termen de 30 de zile de la data depunerii situaţiilor financiare aferente anului precedent, într-un cont unic deschis la ANAF.
Iniţiatorii mai susţin ca, la data intrării în vigoare a legii, Legea 571/2003, Codul Fiscal să se modifice, la articolul 17, referitor la nivelul cotei de impozitare, prin introducerea unui alineat care să menţioneze explicit "cota suplimentară de impozit pe profit" şi care să aibă următorul cuprins: "Contribuabilii care desfăşoară activităţi în domeniul financiar şi de creditare vor achita cu caracter suplimentar şi temporar o cotă de 2,5% din profitul realizat în anul precedent".
De asemenea, proiectul prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Finanţelor va emite Normele metodologice de aplicare.
Argumentele senatorilor democrat-liberali se referă la faptul că "ani de zile profitul realizat de bănci a fost constituit din comisoane şi taxe abuzive pretinse clienţilor, la niveluri nepermis de mari în ţara lor de origine", precum şi că "taxa de solidaritate de 2,5% reprezintă o necesitate pentru Statul Român".
Iniţiativa senatorilor PDL a primit şi avizul favorabil al Consiliului Legislativ, care însă a avut şi observaţii şi propuneri la fiecare dintre cele cinci articole ale acesteia, unele legate de menţionarea explicită a instituţiilor asupra cărora se va aplica taxa de solidaritate, de menţionarea naturii şi caracterului acestei taxe şi de definirea ei.
"De asemenea, fiind o taxă de solidaritate, trebuie precizat despre ce solidaritate este vorba şi cu cine", se arată în avizul favorabil al Consiliului Legislativ, care solicită să se precizeze şi dacă această taxă se aplică şi BNR.
Consiliul Legislativ mai solicită să se precizeze dacă taxa se aplică profitului brut sau net, precum şi dacă se aplică în cazul în care profitul este reinvestit. Tot Consiliul cere ca bugetul în care va fi vărsată această taxă să fie denumit corect, respectiv "bugetul asigurărilor sociale de stat".
Totodată, Consiliul precizează că taxa nu trebuie declarată, aşa cum scriu iniţiatorii, reprezentând o obligaţie fiscală ulterioară încheierii unui exerciţii financiar, sugerează ca Ministerul Muncii să fie cel care gestionează contul unic şi apreciază că, dat fiind caracterul temporar al măsurii, nu se impune modificarea Codului Fiscal.
Avizul Consiliului mai susţine ca normele metodologice să fie aprobate de Guvern, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Muncii şi a Ministerului Finanţelor.
Iniţiatorii solicită procedură de urgenţă în cazul acestei legi, care ar urma să fie introdusă pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate.
Senatorul PDL Iulian Urban a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că iniţiatorii proiectului de lege prin care se instituie taxa de solidaritate nu au consultat şi reprezentanţii băncilor.
Urban a afirmat că iniţiatorii îşi menţin, deocamdată, textul iniţial depus, cu precizarea că se pot opera eventuale clarificări în lege dacă se vor impune. El a menţionat că avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ.
Senatorul PDL a precizat că iniţiatorii nu au considerat necesară consultarea reprezentanţilor băncilor, principalele instituţii care ar urma să fie subiectul legii.
"Nu am consultat băncile, pentru că ne ignoră în mod repetat, considerând că de fapt noi, parlamentarii, suntem o cantitate neglijabilă atunci când vine vorba de interesele lor. Mai ales după aşa-zisa victorie pe care au repurtat-o după Ordonanţa 50, băncile par a considera Parlamentul ca o simplă anexă a sistemului financiar", a declarat Urban.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59