Senatul a aprobat trecerea EximBank de la AVAS la Finanţe

Senatul a aprobat miercuri trecerea acţiunilor deţinute de stat la EximBank din administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în cea a Ministerului Finanţelor.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat trecerea EximBank de la AVAS la Finanţe

Senatul a aprobat trecerea EximBank de la AVAS la Finanţe (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Senatorii au adoptat, cu amendamente, un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 83/2011 privind stabilirea unor măsuri referitoare la Banca de Export-Import a României - EximBank S.A.

Potrivit unui amendament propus de senatorii Dan Radu Ruşanu (PNL) şi Toni Greblă (PSD), adoptat de Comisia pentru buget-finanţe şi însuşit de majoritatea senatorilor, din textul ordonanţei a fost eliminată prevederea care stabilea că "sumele reprezentând dividendele corespunzătoare acţiunilor statului la Banca de Export-Import a României EximBank SA se virează la bugetul de stat în termen de cinci zile de la data repartizării lor".

De asemenea, senatorii au stabilit că profitul nerepartizat al băncii aferent perioadei 2008-2010 va fi repartizat în condiţiile legii, eliminând din text menţiunea că repartizarea se va face "sub formă de dividende".

În forma iniţială, ordonanţa prevedea că "profitul nerepartizat al Societăţii Comerciale Banca de Export-Import a României EximBank SA aferent anilor 2008, 2009 şi 2010 se repartizează sub formă de dividende, în condiţiile legii".

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 83/2011 a fost aprobat cu 64 de voturi "pentru", 29 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Actul normativ a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

În şedinţa specială din 29 septembrie, Guvernul a decis ca acţiunile deţinute de stat la EximBank să fie trecute din administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în portofoliul Ministerului Finanţelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani să fie vărsat ca dividende la bugetul de stat.

Sumele reprezentând dividendele corespunzătoare acţiunilor statului la Banca de Export-Import a României-EximBank vor fi virate la bugetul de stat în termen de cinci zile de la data repartizării lor, se arăta în ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern.

Ordonanţa era justificată de Executiv prin prelungirea efectelor crizei economice financiare la nivel european şi mondial şi "imperativul" creşterii veniturilor la bugetul de stat.

Un alt argument invocat de Guvern în favoarea adoptării ordonanţei era că neavizarea acestei măsuri ar afecta grav programul investiţional şi obiectivele privind crearea de noi locuri de muncă, parte a strategiei de continuare a creşterii economice a României în perspectiva următorilor ani.

EximBank a avut în primul semestru un profit brut de aproximativ 45 milioane lei (peste 10 milioane de euro), cu 80% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Anul trecut, profitul net al EximBank a crescut cu circa 60%, la 75 milioane de lei, ceea ce plasează banca în topul primelor zece instituţii de credit profitabile din România, în contextul în care activele au avansat cu aproape 5%, la 3,5 miliarde de lei.

Statul controlează banca cu 95,37% din titluri, administrate până în prezent de AVAS.

EximBank este o instituţie bancară specializată al cărei portofoliu de produse este axat pe trei direcţii de acţiune, respectiv finanţare, garantare şi asigurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici