„Sumele repartizate de la bugetul de stat Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru plata cheltuielilor de personal, a celor aferente funcţionării AVAS şi a celor pentru reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii nu pot fi supuse executării silite”, se arată într-un proiect de lege iniţiat de instituţie.
Aceste cheltuieli, acoperite iniţial din bugetul aferent activităţii de privatizare şi de valorificare a activelor statului, vor fi reîntregite de către AVAS din sumele alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie.
Guvernul a decis miercuri ca sumele necesare funcţionării AVAS şi plăţii personalului, inclusiv cele pentru reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj, să fie asigurate integral de la bugetul de stat, iar numărul membrilor Consiliului de Supraveghere să fie redus de la 9 la 5 persoane.
Finanţarea AVAS este reglementată în prezent prin mai multe acte normative.
În toamna anului trecut, AVAS a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede ca o parte a bugetului instituţiei, respectiv sumele primite de la Secretariatul General al Guvernului, să nu poată fi executate silit, astfel încât autoritatea să funcţioneze în continuare şi să obţină veniturile necesare plăţii de despăgubiri pentru păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii.
Preşedintele AVAS, Aurelian Popa, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că cea mai mare problemă cu care se confruntă instituţia este blocarea conturilor de către deponenţii FNI.