- Home
- Economic
- DONEŢK, (01.08.2014, 13:19)
- Luminiţa Bogdan
Separatiştii proruşi din Ucraina, asediaţi de armată, vor să-şi înfiinţeze propriul sistem bancar: Moneda se va numi rublă
În pofida confruntărilor intense din estul Ucrainei, separatiştii proruşi şi-au anunţat intenţia ca, în termen de două luni, să doteze autoproclamata "Republică Doneţk" cu un sistem bancar independent şi, în viitor, chiar cu propria monedă.
Urmărește
976 afișări
Separatiştii proruşi din Ucraina, asediaţi de armată, vor să-şi înfiinţeze propriul sistem bancar: Moneda se va numi rublă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Moneda se va numi rublă. Ne aflăm pe pământ slav şi slavii au folosit întotdeauna rubla", explică Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria şi sistemul bancar în cadrul structurilor de conducere formate de insurgenţi în estul Ucrainei.
De altfel, "Guvernul" format de insurgenţi a înfiinţat o "bancă populară", care a primit misiunea suprarealistă de a contura un cadru financiar local, un fel de Bancă Centrală pentru un mini-stat ale cărui dimensiuni sunt din ce în ce mai reduse, în contextul avansării forţelor ucrainene în regiune.
Separatiştii proruşi sunt acum regrupaţi în câteva bastioane, printre care Doneţk şi Lugansk, şi într-o parte din zona care separă cele două oraşe aflate în apropiere de frontiera rusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Radu Mihaiu: Reforma administrativ-teritorială a României este absolut necesară
-
O companie aeriană vrea restricţii la alcool în aeroporturile din Europa
-
PNL acuză campanii de dezinformare şi cere eforturi coordonate împotriva propagandei estice
Noua "instituţie financiară" a separatiştilor are deja sediul în clădirea filialei locale a Băncii Naţionale a Ucrainei, abandonată după ce rebelii au preluat controlul asupra oraşului. Separatiştii afirmă că o echipă de "experţi" îşi desfăşoară deja activitatea, în plină zonă de război.
Maksim Ivanov spune că lucrează cu o echipă de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare în domeniu, precum şi specialişti din Rusia şi din Kazahstan.
Pe fondul înăspririi sancţiunilor occidentale la adresa Moscovei şi rebelilor proruşi, "bancherul" separatist consideră că Rusia reprezintă un partener "mai convenabil" pentru sud-estul Ucrainei, centrul industrial al Ucrainei, dar şi pentru industria metalurgică şi chimică aflată în declin în ultimii ani.
El recunoaşte dificultatea sarcinii care i-a fost încredinţată, în condiţiile în care doar "între 20 şi 25% din economia" regiunii, aflată în pragul haosului, continuă să funcţioneze. "80% dintre magazine şi 70% dintre cafenele şi restaurante sunt închise", notează el. "Când luptele vor înceta, va trebui să reconstruim", adaugă el.
- Kievul ia măsuri pentru zonele controlate de rebeli
În acest context, la Kiev, Banca Centrală a reacţionat şi a luat săptămâna trecută măsuri de urgenţă pentru zonele aflate sub controlul rebelilor. Băncile ucrainene din estul ţării sunt în special obligate să distrugă bancnotele pe care le deţin acoperindu-le de vopsea, astfel încât să nu mai fie folosite şi să evite să ajungă în mâinile insurgenţilor, consideraţi "terorişti" de autorităţile ucrainene.
Maksim Ivanov spune însă că rezervele bancare din Doneţk se află "de facto" la dispoziţia separatiştilor, ai căror lideri intenţionează să ofere bancomate băncilor din oraş.
O sursă bancară din Doneţk a relatat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că accesul la bani numerar reprezintă principala problemă în acest moment. "Deocamdată, bancomatele funcţionează, dar nu se ştie cât timp va mai dura", a explicat sursa, adăugând că o mare parte personalului părăseşte oraşul, iar, în consecinţă, agenţiile bancare sunt nevoite să-şi înceteze activitatea.
De asemenea, sursa menţionată subliniază că băncile rămân înregistrate la autorităţile ucrainene şi se supun în acest context legislaţiei stabilite de Kiev, şi nu separatiştilor.
Aceeaşi sursă s-a declarat neîncrezătoare în ceea ce priveşte ordinul dat de Banca Naţională a Ucrainei de a distruge bancnotele aflate în depozitele băncilor: reprezentanţii autorităţilor ucrainene au primit sarcina de a supraveghea procedura.
La rândul său, Maksim Ivanov critică măsurile, pe care le consideră autodistructive.
Un alt lider din rândul rebelilor, Pavel Gubarev, om de afaceri local aflat în fruntea mişcării separatiste încă de la apariţia sa, după sosirea puterii prooccidentale la Kiev, la sfârşitul lunii februarie, a apreciat că, prin aceste măsuri, autorităţile ucrainene "recunosc, de fapt, independenţa" regiunii.
"În acest moment, ne aflăm într-o zonă offshore, scutită de taxe", a declarat el. "Ei (autorităţile ucrainene - n.r.) şi-au retras sistemul bancar, au decis încetarea activităţii", a subliniat liderul prorus.
Citeşte şi:
Insurgenţii proruşi au instalat mine în zona prăbuşirii avionului malaezian, acuză Kievul
Citeşte şi:
Cum intenţionau rebelii proruşi să SABOTEZE ancheta în cazul avionului prăbuşit. Planul, interceptat de britanici
Citește pe alephnews.ro: Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe