Serbia a aprobat un acord cu Rusia pentru tranzitul gazoductului South Stream

Guvernul sârb a aprobat, marţi, un acord cu Federaţia Rusă care permite semnarea unor contracte privind tranzitul gazoductului South Stream prin sudul Serbiei şi preluarea de către Gazprom a unei participaţii majoritare la compania petrolieră NIS.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Serbia a aprobat un acord cu Rusia pentru tranzitul gazoductului South Stream

Serbia a aprobat un acord cu Rusia pentru tranzitul gazoductului South Stream pe teritoriul său

"Executivul a aprobat textul unui acord între Federaţia Rusă şi guvernul sârb privind cooperarea în domeniul petrolului şi gazelor", se arată într-un comunicat.

Acordul, care permite consolidarea poziţiei Rusiei în sectorul energetic din Balcani, prevede şi construirea unui depozit subteran de gaze, de mare capacitate, în nordul Serbiei.

În comunicat nu sunt precizate alte detalii.

Săptămâna trecută, Bulgaria şi Rusia au semnat acordul privind participarea Sofiei la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, din Rusia către Europa, în cadrul vizitei preşedintelui Vladimir Putin în capitala bulgară.

Gazprom a oferit, luna trecută, 400 de milioane de euro pentru o participaţie de 51% la NIS, la care ar urma să investească, în urma preluării, alte 500 de milioane de euro.

"Este cea mai mare investiţie din Serbia, iar acordul garantează o dezvoltare economică mai mare a ţărilor noastre", a declarat premierul sârb Vojislav Kostunica, susţinător al unor legături apropiate între Serbia şi Rusia.

El a arătat că obiectivul principal al guvernului sârb este consolidarea economiei, iar acordul strategic cu guvernul rus are o mare importanţă în atingerea acestei ţinte.

"În acest fel, guvernul sârb asigură o aprovizionare stabilă cu resurse energetice pentru toţi cetăţenii şi economia sârbă, în deceniile următoare", a mai spus Kostunica.

Unii oficiali sârbi au apreciat că oferta Gazprom pentru NIS este insuficientă, iar ministrul Economiei, Mladjan Dinkic, a calificat-o drept "umilitoare".

Dinkic a arătat că, dacă ar fi fost organizată o licitaţie pentru privatizarea NIS, preţul oferit ar fi fost de cinci ori mai mare.

Serbia a întărit în ultima perioadă legăturile politice şi economice cu Rusia, care i-a acordat un sprijin puternic în opoziţia faţă de independenţa Kosovo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici