Serial MEDIAFAX #10ani #CrizaEconomică2008 - Primele semne. Începutul crizei economice din 2008

Părea de neconceput, dar s-a întâmplat: a doua Mare Criză economică, după cea din anii `30, a izbucnit în forţă în septembrie 2008. Pe majoritatea i-a surprins, deşi unele evenimente o anunţau. MEDIAFAX dă startul unei serii de articole despre cauzele, evoluţia şi lecţiile Crizei din 2008.

Urmărește
2949 afișări
Imaginea articolului Serial MEDIAFAX #10ani #CrizaEconomică2008 - Primele semne. Începutul crizei economice din 2008

Serial MEDIAFAX #10ani #CrizaEconomică2008 - Primele semne. Începutul crizei economice din 2008

Pe 15 septembrie 2008, banca americană Lehman Brothers şi-a cerut falimentul, din cauza expunerii la criza creditelor ipotecare subprime, a lipsei lichidităţii, a scăderii de pe bursă şi a devalorizării activelor. A devenit cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite ale Americii: 600 de miliarde de dolari. După 20 de ani de stabilitate, cea mai mare perioadă de stabilitate financiară şi politică din istoria omenirii, când unii specialiştii estimau că nu se mai poate înregistra vreodată o mare criză, aşa ceva era imposibil de estimat.

Dar, până la finalul acelui an, instituţia financiară care şi-a început activitatea în 1850, în oraşul Montgomery (Alabama) devenea istorie, resturile sale fiind rapid absorbite de alţi giganţi. Barclays i-a preluat clădirea sediului central din New York şi operaţiunile din America de Nord, Nomura pe cele din Asia, Europa şi Orientul Mijlociu. Mai mult, prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat scăderi în lanţ în sistemul financiar global, în următorul an, ceea ce a determinat guvernele din întreaga lume să înceapă o puternică susţinere a giganţilor financiari, ca urmare a conexiunilor financiare dintre aceştia şi nu numai.

Până la 15 septembrie 2008, perioada de „incubare” a fost de peste un an. Retrospectiv, primul eveniment care ar fi trebuit să determine pieţele financiare să reacţioneze mai devreme a fost cererea de faliment a unui important furnizor de credite subprime american, New Century Financial, din aprilie 2007.

În plus, primul eveniment major care semnala o criză financiară şi economică puternică s-a produs la 9 august 2007, când grupul global de origine franceză BNP Paribas a blocat, în Marea Britanie, retrageri de 1,6 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ale trei fonduri speculative implicate activ în piaţa creditelor subprime americane, o piaţă care era deja considerată în criză. Era una dintre ultimele bănci care lua o asemenea decizie, după ce mai multe bănci din Europa fuseseră afectate de criza creditelor subprime, dar cea era mai importantă, pentru că BNP Paribas era al doilea grup financiar din Europa.

În aceeaşi zi, .....CITEŞTE continuarea în pagina 2

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici