- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.02.2018, 13:43)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Serviciile, comerţul şi industriile cu valoare adăugată domină topul afacerilor din 2017
Cele mai mari creşteri ale cifrelor de afaceri în 2017 faţă de 2016 au fost obţinute în domenii ca prestările de servicii, comerţul şi industriile în care se creează valoare adăugată, reiese din statisticile oficiale care analizează evoluţii din 87 de sectoare, consultate de MEDIAFAX.
Urmărește
428 afișări
Serviciile, comerţul şi industriile cu valoare adăugată domină topul afacerilor din 2017
Seriile de date privind cifra de afaceri în 2017 faţă de 2017, publicate în februarie de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că în mai mult de jumătate din domeniile de activitate (46 din 87) vânzările au crescut cu două cifre - peste 10% - şi în doar 13 domenii au fost înregistrate scăderi.
Cele mai mari creşteri ale cifrelor de afaceri au fost consemnate, anul trecut, în extracţia minereurilor metalifere (+77,4%), construcţia de clădiri rezidenţiale (+69,7%), comerţul cu motociclete şi piese de schimb pentru acestea (+50,6%) şi extracţia de petrol şi gaze (+37,9%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
În continuare, afacerile din comerţul online au crescut cu 24,8%, urmate de jocurile de noroc (+23,9%), activităţile de arhitectură şi inginerie (23,8%), service-urile auto (22,9%), industria energetică (+22,5%) şi comerţul cu îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole din piele (+21,9%). În grupa cu creşteri de peste 20% a cifrelor de afaceri se mai regăsesc fabricarea de autovehicule, activităţile de birotică şi secretariat, activităţile tehnico-ştiinţifice şi activităţile de leasing şi închiriere.
Potrivit INS, creşteri ale afacerilor cu 15%-20% au fost consemnate în activităţile de recrutare a forţei de muncă, rafinării şi cocserii, producţia de cinema, video, programe TV, editare muzicală, industria metalurgică, activităţile de curăţenie, confecţiile metalice, transporturile aeriene şi terestre, industria bunurilor de capital şi activităţile de consultanţă fiscală, contabilitate, management şi juridică.
Cu 10%-15% au crescut, în 2017, afacerile din industria tutunului, activităţile de editare, hoteluri-restaurante, fabricarea hârtiei, activităţile de logistică-depozitare, distribuţia de mobilă, produse nealimentare şi carburanţi, industria chimică, tranzacţiile imobiliare, agenţiile de turism, reparaţiile de utilaje industriale, fabricarea băuturilor, poştă-curierat, fabricarea echipamentelor electrice, difuzarea şi transmisiile de programe, comerţul cu autovehicule şi industria bunurilor intermediare.
Creşteri de 5%-10% ale cifrelor de afaceri au fost înregistrate, potrivit INS, în fabricarea de medicamente, curăţătorii chimice de haine, industria cauciucului şi maselor plastice, fabricarea calculatoarelor şi articolelor optice, producţia bunurilor de folosinţă îndelungată (cum sunt electrocasnicele), serviciile anexe sectorului extractiv, comerţul cu piese auto, comerţul angro de produse alimentare şi nealimentare, comerţul cu amănuntul de alimente, activităţile de investigaţii, pază şi protecţie, industria textilă, producţia articolelor de marochinărie, tipografii, publicitate şi cercetare de piaţă, comerţul angro de produse agricole brute şi animale vii, activităţile de servicii pentru IT&C şi industria alimentară.
În fine, cu până la 5% au crescut afacerile din telecomunicaţii, fabricarea de mobilă, fabricarea materialelor de construcţii, prelucrarea lemnului, farmacii şi parfumerii.
De cealaltă parte, cele mai mari scăderi ale cifrelor de afaceri au fost consemnate, potrivit INS, în activităţile de întreţinere şi reparaţii curente (-24,6), construcţiile inginereşti - care înglobează lucrările de infrastructură (-21,3%) - şi fabricarea altor mijloace de transport (-20,6%). Scăderi au mai suferit afacerile din centrele de coafură, frizerie şi înfrumuseţare (-17,5%), construcţiile de clădiri nerezidenţiale (-12,6%), extracţia cărbunelui (-8,8%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-3,3%), transporturile pe apă (-1,9%), comerţul angro de echipamente informatice (-1,4%) şi intermedierile din comerţul cu ridicata (-1,2%).
Aceste evoluţii arată că sectorul serviciilor (profesionale sau pentru populaţie) are cei mai mulţi reprezentanţi în partea de sus a clasamentului - spre deosebire de situaţia din 2016, când topul cifrelor de afaceri era dominat net de comerţ. În plus, industriile cu valoare adăugată încep să urce în clasament, după ce în ultimii ani au avut evoluţii slabe, dacă nu chiar scăderi ale cifrelor de afaceri.
Pe lângă aceste „puncte tari” se remarcă şi o provocare, aceea că industriile cu acces direct la consumul populaţiei se regăsesc în jumătatea de jos a clasamentului şi chiar sub bariera scăderilor, în condiţiile în care importurile de bunuri similare au crescut vertiginos în 2017.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe