Serviciul 112 ar putea fi întrerupt dacă nu se găsesc bani pentru finanţare

Serviciul pentru apeluri de urgenţă 112 ar putea fi întrerupt, în luna februarie a anului viitor, dacă nu va fi rezolvată problema finanţării activităţii, a declarat, joi, directorul general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Serviciul 112 ar putea fi întrerupt dacă nu se găsesc bani pentru finanţare

Serviciul 112 ar putea fi întrerupt dacă nu se găsesc bani pentru finanţare

"Dacă nu găsim resurse de finanţare, închidem serviciul 112, pentru că nu vor mai fi bani pentru plata salariilor", a adăugat Opriş.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a început procedura de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă 112 funcţionează corespunzător. Legislaţia UE în materie de telecomunicaţii impune statelor membre să se asigure că serviciile de urgenţă sunt accesibile gratuit, formând numărul de urgenţă unic european 112. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

Operat de STS, serviciul 112 a fost lansat în aprilie 2005, în urma unei investiţii de 40 milioane de euro, şi a avut ca furnizor principal compania suedeză Ericsson, care a livrat aplicaţia software şi echipamentul necesar conectării centrelor de preluare a apelurilor şi agenţiile dispecer.

Finanţarea serviciului 112 este realizată de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), care asigură o sumă fixă anuală de finanţare în euro, virată în lei către operatorul sistemului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a prezentat, în luna septembrie, un proiect de act normativ potrivit căruia finanţarea activităţii serviciului pentru apeluri de urgenţă 112 va fi asigurată, din 2008, de la bugetul de stat.

"Caracterul de urgenţă al prezentului act normativ este impus de necesitatea adoptării acestuia înainte de aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2008, pentru a se putea asigura în acest mod finanţarea de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru administrarea, operarea, întreţinerea şi menţinerea în funcţiune (...) a sistemului. Neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă va periclita furnizarea începând cu anul 2008 a serviciului 112, o componentă de bază a securităţii cetăţenilor", se arăta în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) se confruntă cu un deficit între veniturile proprii şi cheltuielile pentru funcţionare, datorită evoluţiei nefavorabile a raportului euro/leu, majorării dobânzii LIBOR (dobânda medie pe piaţa interbancară londoneză - n.r.), pentru creditul extern contractat de operatorul SNUAU şi creşterii salariilor personalului de operare şi cheltuielilor de funcţionare (utilităţi, servicii întreţinere şi funcţionare).

"Aceste fenomene financiare au afectat deja bugetul de venituri proprii al operatorului sistemului 112, astfel că, la această dată, estimăm că bugetul de cheltuieli rămas va ajunge efectiv, până la finele lunii ianuarie 2008, numai pentru plata drepturilor salariale ale personalului", se mai arată în nota de fundamentare.

Suma solicitată de la bugetul de stat pentru funcţionarea serviciului 112 se ridică la 38 milioane de lei/anual în intervalul 2008-2012, în timp ce cheltuielile se vor situa între 36,6 milioane de lei, în anul 2008, şi 37,9 milioane de lei, peste cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici