Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,9% până la ora 8.05 GMT (10.05 ora României), după ce a închis marţi în creştere cu 0,9%.
„Va avea loc o creştere după plecarea lui Berlusconi, dar nu va fi de durată. Nu există nicio garanţie că succesorul său va face o treabă mai bună. Trebuie urmărite randamentele Italiei, pentru moment”, comentează un analist francez.
Acţiunile Societe Generale au urcat cu 3,1% în debutul sesiunii, iar titlurile UniCredit s-au apreciat cu 3%.
Pe frontul economic, datele privind inflaţia din China au indicat „răcirea” presiunilor inflaţioniste, calmând temerile că motorul de creştere economică al lumii s-ar putea supraîncălzi.
Preţurile mărfurilor sunt în creştere, sprijinind acţiunile companiilor miniere şi petroliere pe pieţele europene.
Decizia lui Berlusconi de a demisiona a susţinut şi bursele din Asia, care au urcat miercuri cu aproximativ 1%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în creştere cu 1,15%.
La New York, indicele Dow Jones a închis marţi în urcare cu 0,8%, iar S&P 500 şi Nasdaq Composite au avansat cu 1,2%, în frunte cu acţiunile bancare, datorită speranţelor că demisia lui Berlusconi va împiedica extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro.