- Home
- Economic
- KIEV, (19.03.2014, 17:20)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Shell a renunţat la negocierile cu Ucraina şi ExxonMobil pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră
Grupul anglo-olandez Shell a anunţat miercuri că în luna ianuarie s-a retras din negocierile cu autorităţile ucrainene şi grupul american ExxonMobil privind exploatarea gazelor naturale în nord-vestul Mării Neagre.
Urmărește
207 afișări
Shell a renunţat la negocierile cu Ucraina şi ExxonMobil pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În septembrie anul trecut, preşedinţia de la Kiev anunţa un acord preliminar de partajare a producţiei între Shell, Exxon Mobil, operatorul ucrainean Nadra Ukraini şi grupul român Petrom, în sectorul Skifski din Marea Neagră, cu obiectivul de a produce 8-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Proiectul implica investiţii de 735 milioane de dolari. Zăcământul Skifska este localizat în largul coastelor Ucrainei, în apropiere de ţărmul României.
Acordul a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, şi reprezentanţi ai Exxon, Shell şi Petrom, în prezenţa preşedintelui Viktor Ianukovici, anunţa în septembrie anul trecut preşedinţia ucraineană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"În ianuarie 2014, Shell a pus capăt negocierilor legate de sectorul Skifski din Marea Neagră", a anunţat grupul anglo-olandez într-un comunicat.
Shell spera ca acordul să fie semnat în 2012 sau 2013, dar nu a fost posibil, iar grupul a decis din acest motiv să îşi orienteze eforturile şi capitalul către alte proiecte, se arată în comunicat.
Până la decizia din noiembrie anul trecut a fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a se apropia de Moscova în detrimentul Uniunii Europene, autorităţile de la Kiev au încercat să reducă dependenţa ţării de gazele ruseşti, prin mai multe proiecte, în special în domeniul gazelor de şist şi cel al Shell şi ExxonMobil din Marea Neagră.
Importurile de gaze natural din Rusia asigură mai mult de jumătate din consumul intern din Ucraina.
Statul ucrainean produce în prezent gaze în largul Crimeei, dar una dintre primele decizii ale autorităţilor pro-ruse din peninsulă, după referendumul de duminică, a fost "naţionalizarea" companiei ucrainene de stat Ciornomornaftogaz, care exploatează zăcăminte în regiune şi care ar putea fi cumpărată potrivit mai multor surse de Gazprom.
Shell a precizat că decizia nu se referă la participarea grupului la alte proiecte din Ucraina, în special la un proiect din estul ţării, unde se urmăreşte exploatarea gazelor de şist.
Exxon a cumpărat drepturile pentru blocul Skifska din largul coastelor Ucrainei după descoperirea din 2012 de la zăcământul Domino, din apele teritoriale româneşti.
OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat în 2012 o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Andrew Swiger, senior vice president la Exxon Mobil, a afirmat la începutul acestei luni, într-o prezentare pentru investitori, că grupul este în continuare interesat să obţină licenţe pentru proiecte de explorare în sectorul ucrainean al Mării Negre.
Directorul general al Exxon, Rex Tillerson, a declarat la rândul său că grupul nu este de partea nimănui în ceea ce priveşte disputa din Ucraina.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate