- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Shell s-a retras dintr-un proiect de exploatare a unui zăcământ de gaze în Iran
Royal Dutch Shell s-a retras dintr-un proiect de exploatare a unui zăcământ de gaze naturale în Iran, în urma presiunilor exercitate de către congressmenii americani, pe fondul îngrijorării legate de programul nuclear iranian.
Shell s-a retras dintr-un proiect de exploatare a unui zăcământ de gaze în Iran
Shell, a doua mare companie petrolieră la nivel mondial, în funcţie de capitalizarea de piaţă, s-a retras din operaţiunile de la zăcământul South Pars, la care ar putea reveni însă ulterior, într-o altă fază de dezvoltare, potrivit unui purtător de cuvânt al grupului, care nu a motivat decizia.
În anul 2002, Shell, Repsol şi National Iranian Oil Company au încheiat un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea Fazei 13 a proiectului de gaze naturale lichefiate Persian LNG.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
La momentul respectiv, Shell a apreciat că livrările de gaze naturale lichefiate ar putea începe în 2007.
Proiectul nu a progresat însă, fiind afectat de sancţiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Iranului, legate de programul de îmbogăţire a uraniului, care ar avea rolul, potrivit Statelor Unite şi ţărilor europene, să permită producţia de armament nuclear.
În urma retragerii Shell, Iranul va trebui să caute alţi parteneri.
Reprezentanţii companiei spaniole Repsol nu au fost disponibili pentru comentarii.
Potrivit unor informaţii din presă, printre companiile interesate să participe la proiect se află grupul rus Gazprom, compania indiană Oil Corp şi operatori chinezi, care au însă o experienţă limitată în domeniul gazelor naturale lichefiate.
O altă secţiune a zăcământului South Pars, operată de compania norvegiană StatoilHydro, va începe în curând producţia, a declarat duminică Mohammad-Javad Shams, membru în conducerea Pars Oil and Gas Company.
Shams a refuzat să comenteze anunţul Shell, dar a spus că Faza opt a proiectului South Pars va începe producţia după 21 iunie, după care vor urma Fazele şase şi şapte.
Shams a precizat că operaţiunile de producţie vor ajunge la capacitatea maximă, de 33,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi, până în martie 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:05
-
astăzi, 16:04
Încă un român dispărut în urma inundaţiilor din Valencia, găsit decedat