Şi în România poţi să reuşeşti. Povestea a doi antreprenori români care au lăsat străinătatea în spate pentru a deschide un mic business în Bucureşti unde îmbină cafeaua şi aerul parizian al celebrului cartier Marais
Mai mulţi ani de şedere în Paris l-au inspirat pe Bogdan Tenciuc să revină în România, unde, alături de Anca Rădulescu, partenera lui, să deschidă o cafenea de specialitate în care atmosfera aminteşte de cea tipic pariziană. Boteca13 este prima lor experienţă antreprenorială şi, deşi a venit cu multe provocări, se gândesc s-o replice şi în altă parte.
„Am deschis în 2021, în luna septembrie. Au fost nişte ani grei de atunci, cred că trebuie să fii puţin nebun când intri în antreprenoriat şi mai ales în HoReCa. Este o muncă asiduă, continuă. Eu ştiam teorie despre HoReCa, ştiam reţete, dar nu ştiam ce probleme pot apărea“, a povestit Bogdan Tenciuc la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.
În 2016, s-a mutat la Londra, unde a muncit într-un bar, apoi s-a mutat din nou, de această dată la Paris, unde a lucrat într-un restaurant de lux în apropierea faimosului bulevard Champs-Élysées. La un moment dat, a luat decizia, împreună cu Anca Rădulescu, pe care o cunoscuse în acest periplu, să vină la Bucureşti şi să deschidă împreună boteca13, un local cu cafea de specialitate situat în zona Ateneului Român
Au investit peste 30.000 de euro la început, apoi au tot continuat. Şi în prezent, imediat ce reuşesc să strângă nişte bani, mai cumpără câte ceva pentru cafenea. Investiţia iniţială a fost deja recuperată.
„Ne-am dorit un spaţiu care să ne ducă cu gândul la cartierul Marais din Paris, un cartier verde, cu o armonie care ne-a plăcut şi asta am vrut să avem şi la Bucureşti. Suntem pe lângă Piaţa Revoluţiei, într-un spaţiu ascuns – poţi să treci şi să nu-l vezi, iar mie mi-a plăcut asta.“