- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Siemens trebuie să plătească Areva 648 milioane euro, după ce a încălcat clauzele unui acord
Grupul german Siemens a încălcat un acord la nivel de acţionari cu compania franceză Areva prin formarea unei alianţe pe energie nucleară cu Rosatom (Rusia) şi trebuie să plătească 648 milioane de euro, plus dobândă, transmite Reuters.
"Potrivit deciziei tribunalului, Siemens nu şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile contractuale faţă de fostul său partener de joint venture, Areva. În consecinţă, Siemens va trebui să plătească Areva 648 milioane euro plus dobândă", se arată într-un comunciat transmis de Siemens.
Cazul a fost judecat de un tribunal de arbitraj.
Siemens a anunţat în 2009 că iese dintr-un joint venture în domeniul energiei nucleare cu Areva şi că urma să vândă pachetul de 34% din acţiuni deţinut către partenerul francez.
Clauzele din acordul de separare au devenit însă motiv de litigiu după ce Siemens a intrat într-un joint venture în domeniul energiei nucleare cu Rosatom, tot în 2009.
Areva a ameninţat Siemens cu acţiuni în justiţie, apreciind că grupul avea interdicţie prin contract de a concura cu Areva timp de opt ani.
La finele anului 2009, Areva a anunţat că un tribunal a blocat planurile Siemens şi Rosatom până când grupul german şi cel francez reuşesc să ajungă la un consens privind preţul ieşirii Siemens din joint venture-ul cu Areva.
Experţii independenţi au stabilit în luna aprilie un preţ de 1,62 miliarde euro pentru pachetul de 34% din acţiunile joint venture-ului, dar valoarea finală urma să fie stabilită de tribunalul de arbitraj al Camerei Internaţionale a Comerţului de la Paris.
Forul a ajuns joi la o decizie, potrivit comunicatului Siemens.
Anul trecut, Siemens a încercat, în paralel, să determine Comisia Europeană să anuleze clauza de neconcurenţă care previne grupul să concureze cu Areva timp de opt ani. CE încă lucrează la acest caz.
Siemens susţine că tribunalul de arbitraj a limitat durata clauzei de neconcurenţă la patru ani, până pe 25 septembrie 2013.
În plus, grupul german notează că a obţinut un profit de 1,52 miliarde euro înainte de taxe în trimestrul al doilea al anului fiscal 2011 din vânzarea pachetului de acţiuni amintit către Areva.
Plata de 648 milioane euro, plus dobândă, către grupul francez va fi contabilizată în bilanţul Siemens pe trimestrul al treilea fiscal din 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO