SIF Banat a constituit două bugete de venituri şi cheltuieli pentru 2011, în funcţie de dividend

SIF Banat-Crişana (SIF1) a contituit două variante pentru bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2011, programul de activitate pentru acest an fiind construit în funcţie de dividendul care va fi aprobat de acţionari la AGA din aprilie.

Urmărește
2 afișări

Societatea de investiţii financiare a transmis, joi, un raport către Bursă prin care anunţa că membrii Consiliului de Administraţie au decis din nou majorarea valorii dividendului brut, la 0,103 lei pe acţiune, cu 71,6% mai mare faţă de ultima propunere, de 0,06 lei.

Astfel, pentru scenariul distribuirii unui dividend de 0,06 lei, administratorii SIF au estimat obţinerea unui profit brut de 59,1 milioane lei, cu 9,3% mai redus faţă de anul precedent, de 65,2 milioane lei.

În cazul alocării unui dividend de 0,103 lei, firma de investiţii financiare ar urma să înregistreze un câştig net cu 54,1% mai redus, de 29,9 milioane lei.

Potrivit bugetului construit pe varianta unui dividend de 0,006 lei, veniturile totale ale SIF Banat-Crişana sunt estimate să scadă cu 5,8%, de la 113,51 milioane lei la 106,92 milioane lei. De asemenea, cheltuielile ar urma să fie cu 1% mai mici, de 47,8 milioane lei, de la 48,3 milioane lei.

În al doilea proiect, administratorii au bugetat venituri cu 34,9% mai reduse, de 73,86 milioane lei şi cheltuieli totale de 43,9 milioane lei, în coborâre cu 9%.

În primul scanariu, al unui dividend mai redus, firma mizează că va încasa un profit de 60,7 milioane lei din vânzarea de instrumente financiare, în timp ce în varianta bugetului cu dividendul majorat se prevede un câştig substanţial mai redus din aceste operaţiuni, de 32,7 milioane lei.

În ambele bugete se estimează obţinerea de venituri din dividende de 9,5 milioane lei şi efectuarea unor investiţii în instrumente financiare în sumă de 53 milioane lei.

Printre obiectivele investiţionale ale SIF Banat-Crişana pentru 2011 se numără consolidarea poziţiilor deţinute în industria energetică, materii prime, utilităţi, farmaceutice, investiţii în proiecte noi, cu parteneri strategici (în domeniul energiei regenerabile, agricultura) şi oportunităţile oferite de privatizările statului român.

De asemenea, societatea vrea să dezvolte strategii investiţionale pe pieţele de capital externe, care să contracareze lichiditatea redusă a pieţei de capital din România şi posibilităţile limitate de diversificare a portofoliului în cadrul acesteia.

SIF Banat-Crişana vrea să-şi restructureze şi optimizeze portofoliului actual, urmărind diminuarea expunerii pe sectorul financiar şi în industriile hârtie, mobilă şi mase plastice.

De asemenea, firma urmăreşte reducerea cu 10% a numărului de emitenţi din portofoli, preponderent a deţinerilor în companiile nelistate.

Pentru proiectarea programului de activitate pentru anul 2011, administratorii societăţii au luat în considerare o creştere economică de 1,5%, o inflaţie de 3,2% pentru sfârşitul anului şi un curs mediu de 4,3 lei/euro.

Iniţial, conducerea societăţii a anunţat la 8 martie distribuirea unui dividend de 0,04 lei/acţiune, cu 20% mai redus faţă de anul precedent, când dividendul brut a fost de 0,05 lei/titlu. Ulterior, administratorii au majorat valoarea dividendului la 0,06 lei, în urma unor discuţii cu unii investitori.

Noua valoarea a dividendului propus, de 0,103 lei, este de peste două ori mai mare faţă de cea distribuită anul trecut, de 0,05 lei.

Dacă acţionarii aleg ultima propunere de dividend, societatea de investiţii ar urma să aloce 56,5 milioane lei, reprezentând aproape 90% din profitul de anul trecut. Societatea de investiţii financiare a raportat pentru anul trecut un profit net de 62,99 milioane lei (14,9 milioane de euro), cu 43,8% mai redus comparativ cu cel din 2009.

Acţiunile SIF1 au închis sesiunea bursieră de luni la un preţ de 1,21 lei, cu 1,85% peste cotaţia de referinţă. La acest nivel, capitalizatea societăţii este de 664,1 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici