SIF Moldova vrea să acorde dividende de 46,7 mil. lei, aproape jumătate din profitul de anul trecut

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) propune acţionarilor dividende în valoare cumulată de 46,7 milioane lei (peste 11 milioane euro), aproape jumătate din profitul înregistrat anul trecut şi cu 50% mai mult decât dividendele acordate din câştigul din 2009.

Urmărește
5 afișări

Dividendul brut propus este de 0,09 lei/acţiune, faţă de 0,06 lei/titlu, cât au primit acţionarii din profitul înregistrat de SIF Moldova în 2009. SIF a distribuit anul trecut numai 31% din profitul din 2009, respectiv 31,1 milioane lei.

Societatea de investiţii financiare a consemnat anul trecut un profit net de 96,3 milioane lei (22,8 milioane euro), cu 5% mai redus faţă de câştigul din anul 2009, de 101,3 milioane lei.

Din profitul net de anul trecut, conducerea SIF Moldova vrea să păstreze 48,1 milioane lei pentru susţinerea unei părţi a programului de investiţii din acest an.

Totodată, Consiliul de Administraţie propune acţionarilor o politică de dividend predictibilă, urmând să asigure un randament al dividendului de minim 5%, dacă cotaţia acţiunilor la bursă va fi de cel mult 2 lei/titlu. Dacă preţul va depăşi 2 lei/acţiune, randamentul propus va fi de minim 3%.

"Referinţa de calcul este preţul mediu al acţiunilor pe ultimele 90 de şedinţe de tranzacţionare din anul în care se calculează dividendul", potrivit unui comunicat transmis de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii vor analiza propunerile Consiliului de Administraţie al SIF Moldova la 21 aprilie, în AGA.

De asemenea, conducerea societăţii solicită acţionarilor şi aprobarea unor modificări la actul constitutiv, printre care eliminarea pragului maxim de deţinere de 1% din titluri, însă se menţionează că trebuie respectate prevederile legale. Legea pieţei de capital stabileşte că un investitor nu poate deţine direct sau concertat cu alte persoane mai mult de 1% din titlurile unei SIF.

Administratorii SIF Moldova propun şi reducerea cvorumului necesar pentru întrunirea AGOA şi AGEA. Astfel, la prima convocare la AGOA ar trebui să fie prezenţi acţionari care au cumulat minim 25% din drepturile de vot, faţă de 50% plus un vot în prezent.

În cazul AGEA, cvorumul la prima convocare ar urma să fie redus tot la 25%, de la 75%, iar la a doua întrunire prezenţa necesară ar fi de 20% faţă de 50%.

O altă modificare prevede ca numărul membrilor Consiliului de Administraţie să poată fi mai mare de şapte.

SIF Moldova are un capital social de 51,9 milioane lei, divizat în 519 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Preţul acţiunilor societăţii a crescut în şedinţa bursieră de vineri cu 3,35%, la 1,265 lei. La această cotaţie, SIF Moldova are o capitalizare de 656,6 milioane lei.

La finalul lunii februarie, societatea avea un activ net de 1,191 miliarde lei, valoarea unitară a activului net fiind de 2,2946 lei. Astfel, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate cu un discount de aproape 45% faţă de activul net.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici