- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SIF Muntenia estimează pentru acest an un profit brut în scădere cu 22%, la 65 milioane lei
Administratorii SIF Muntenia (SIF4) estimează pentru acest an un profit brut de 65 milioane lei, cu 22% sub câştigul de anul trecut, şi vizează o reducere temporară pe sectorul bancar, în favoarea majorării investiţiilor în acţiunile unor companii din sectorul energetic.
În 2009, SIF Muntenia a obţinut un câştig de 83,7 milioane lei (19,9 milioane euro).
SAI Muntenia Invest, societatea care administrează activele SIF Muntenia, consideră că veniturile SIF vor scădea în acest an cu 38%, la 102 milioane lei, cea mai mare parte a banilor, 70 milioane lei, urmând să fie obţinuţi din tranzacţiile pe bursă, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli propus spre analiză acţionarilor.
SIF Muntenia a înregistrat anul trecut venituri totale de 164 milioane lei (38,9 milioane euro), 92,4 milioane lei (21,9 milioane euro) provenind din tranzacţii pe piaţa de capital.
Societatea a fost anul trecut unul dintre principalii vânzători de acţiuni BRD (BRD) pe bursă, din aceste operaţiuni provenind şi cea mai importantă parte a veniturilor.
Pentru acest an, administratorii SIF Muntenia îşi propun să urmeze în continuare strategia din ultimii doi ani, de prudenţialitate, preferând investiţiile cu randamente medii, mai puţin riscante.
Totodată, SIF Muntenia va viza reducerea temporară a ponderii pe sectorului financiar, creşterea ponderii sectorului energetic clasic şi regenerabil.
"Expunerea ridicată a portofoliului pe sectorul financiar bancar a fost benefică atât timp cât performanţele participaţiilor la companiile din aceste sector erau mult mai bune decât alte investiţii pe piaţa de capital din România. Acum, sectorul bancar se confruntă cu o situaţie mai dificilă, previziunile privind reluarea creditării sunt pesimiste, se confruntă cu riscul de suprareglementare şi impozitare, un randament scăzut al dividendelor pe perioada creşterii provizioanelor", se arată în bugetul SIF Muntenia.
Societatea estimează că va primi dividende de numai 8 milioane lei, sumă de aproape trei ori mai redusă decât cea de anul trecut, de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro).
Din plasamentele pe piaţa monetară, societatea ar putea obţine 10 milioane lei, cu 52% mai mult decât anul trecut, când a încasat 6,3 milioane lei.
Societatea ar urma să facă un echilibru între plasamentele monetare şi cele în acţiuni. Administratorii SIF Muntenia îşi propun şi pentru acest an o expunere mai mare pe acţiuni listate.
La fel ca în ultimii doi ani, societatea va înregistra provizioanele direct în contul de profit şi pierdere, fără să aplice derogarea permisă de CNVM în 2009, de a înregistra provizioanele în capitalurile proprii.
Din provizioanele anulate, societatea a avut anul trecut venituri de 39,1 milioane lei (9,2 milioane euro), însă cheltuielile au fost de 52,4 milioane lei (12,4 milioane euro).
Administratorii SIF Muntenia nu au programat pentru acest an provizioane nici pe partea de venituri, dar nici la cheltuieli.
Cheltuielile estimate pentru acest an ar urma să scadă cu 54%, la 37 milioane lei. Anul trecut, cheltuielile au cumulat 80,2 milioane lei (19 milioane euro), mai mult de jumătate reprezentând costurile cu provizioanele.
Pe partea de administrare, cheltuielile ar putea scădea cu 5%, la 17,4 milioane lei, de la 18,3 milioane lei (4,3 milioane euro).
Totodată, societatea ar urma să înregistreze pierderi de 12 milioane lei din insolvenţa unor firme din portofoliu, sumă de patru ori mai mare decât cea de anul trecut, de 3 milioane lei (725.000 de euro).
Conducerea societăţii îşi propune susţinerea cu prioritate a societăţilor cu potenţial la care este acţionar majoritar pentru a traversa mai uşor criza, prin utilizarea unor finanţări alternative, accesarea de fonduri europene, asocieri ale afacerilor din portofoliu, precum şi eventuale renunţări sau punere în aşteptare a unor proiecte investiţionale.
Bugetul de venituri şi cheltuieli va fi analizat de acţionari la 22 aprilie, în AGA.
În luna februarie activul net al SIF a crescut uşor, cu 0,5%, la 1,466 miliarde lei, de la nivelul din ianuarie, de 1,458 miliarde lei. Astfel, ascensiunea anuală a ajuns la 3,8%. Compania a încheiat anul trecut cu un activ net de 1,412 miliarde lei.
SIF Muntenia a consemnat pierderi de 1,6 milioane lei în februarie, astfel că profitul anual s-a diminuat la 2,4 milioane lei.
Acţiunile SIF Muntenia au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 4,16%, la 0,777 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 627 milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO