SIF Oltenia: Chelu a blocat iar accesul la AGA Argus. Omul de afaceri respinge acuzaţia

SIF Oltenia susţine că accesul unor acţionari ai Argus Constanţa în sediul firmei a fost blocat şi sâmbătă, la a doua convocare a AGA, de către omul de afaceri Cătălin Chelu, care respinge însă acuzaţia şi afirmă că AGA a avut loc vineri, când a fost ales şi un nou Consiliu de Administraţie.

Urmărește
321 afișări

"Azi (sâmbătă - n.r.), ca şi vineri, a fost închisă poarta principală. Era un anunţ că accesul se face pe o altă poartă, însă cei de acolo au spus că AGA s-ar fi ţinut ieri (vineri -n.r.) şi nu ne-au lăsat să intrăm. Am chemat din nou Poliţia să facă proces verbal că nu ni s-a permis accesul în societate. Vom face raport în piaţă şi vom anunţa situaţia, iar apoi vom vedea ce vom face. Este strigător la cer ce se întâmplă, când tu acţionar nu eşti lăsat să intri la AGA", a declarat pentru MEDIAFAX Tudor Ciurezu, preşedintele CA şi directorul general al SIF Oltenia, societate care deţine 31,93% din acţiunile Argus.

Ciurezu a afirmat vineri că omul de afaceri Cătălin Chelu a blocat intrarea la AGA celor doi administratori rămaşi în funcţie, Dan Voiculescu şi Radu Constantin, dar şi unor acţionari, printre care SIF Oltenia. Ceilalţi acţionari sunt fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, (6,25% din capital) şi Ioan Păuna (0,21%).

Contactat de MEDIAFAX, Chelu a respins acuzaţiile şi a susţinut că AGA s-a desfăşurat încă de vineri, când a fost ales şi un nou Consiliu de Administraţie.

"Cum pot eu să-i blochez pe ei să intre? L-aş mai întreba ceva (pe Ciurezu - n.r.). Ce căuta el astăzi la societate, când AGA a fost ieri? Vineri s-a ţinut AGA, s-a ales un nou Consiliu de Administraţie. Nu ştiu dacă unii dintre acţionari au fost opriţi să intre, pentru că nu m-am dus eu acolo să văd, eu eram sus, la AGA. Am auzit ceva, dar asta era pe la 12:30 - 13:00, iar şedinţa începuse la 11:00", a arătat Chelu.

Pe site-ul Argus a fost publicat un raport curent în care se precizează că AGA s-a întrunit vineri, în prezenţa unor acţionari care deţineau cumulat 43,4% din titluri. Participaţia este similară cu cea pe care o deţine indirect omul de afaceri.

Comisia Naţiională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stabilit miercuri că Chelu deţine indirect 43,4% din titlurile Argus şi i-a limitat dreptul la vot la 33%, pentru că nu a derulat încă o ofertă de preluare.

În noul Consiliu de Administraţie au fost alese cinci persoane, dintre care patru sunt din Galaţi.

Consiliul de Administraţie ales vineri este format din preşedintele Edy Gabriel Minjineanu şi administratorii Gheorghe Chirilă, Mihaela-Mirela Badoiu, Mihai Brânză şi Marian Dorel Onea.

În trecut, toţi cei cinci au fost bănuiţi că acţionează concertat cu Cătălin Chelu, fiind de regulă acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri.

Raportul de pe site-ul Argus nu a fost publicat şi pe cel al Bursei de Valori Bucureşti.

Şeful SIF Oltenia a afirmat sâmbătă că va face plângeri penale împotriva celor care nu le-au permis accesul în AGA celorlalţi acţionari şi că va apela şi la CNVM.

"Probabil că se va convoca o nouă AGA, însă de la convocare până la AGA trebuie să treacă 30 de zile, timp în care se pot întâmpla tot felul de lucruri. În această perioadă societatea trebuie să îşi facă stocurile de materie primă, băncile vor să vadă care este situaţia companiei, cine o conduce, cine semnează, pentru că altfel nu îţi mai acordă finanţare. Or, cum să faci aceste dovezi către bănci, când nu ai un Consiliu de Administraţie valid, pentru că mai sunt doar doi oameni", a spus Ciurezu.

El crede că ar putea interveni în această situaţie CNVM, care să dispună întrunirea de urgenţă a unei AGA, pentru rezolvarea problemelor de la Argus.

Acţionarii care nu au putut intra în sediul firmei au sesizat CNVM cu privire la această situaţie.

Contactat de MEDIAFAX, comisarul CNVM Lorand Kralik a declarat vineri că autoritatea a fost sesizată, va analiza situaţia şi va lua "măsurile necesare", fără să dea detalii.

Cătălin Chelu şi SIF Oltenia, principalii acţionari ai producătorului de ulei, îşi dispută controlul Argus din luna iulie, când omul de afaceri a intrat în acţionariatul companiei.

Pe ordinea de zi a AGA se afla şi mandatarea CA pentru a realiza investiţii pe piaţa de capital, la propunerea lui Chelu. Iniţial a fost propusă suma de 40 milioane lei, însă aceasta a fost redusă la 5 milioane lei.

Propunerea a fost respinsă în AGA care s-a derulat vineri, potrivit raportului de pe site-ul Argus.

Acţiunile Argus au fost suspendate de la tranzacţionare în a doua parte a şedinţei bursiere de vineri. La acel moment, titlurile erau în creştere cu 2,56%, la 4,01 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare de aproape 143,4 milioane lei (33,5 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici