SIF-urile nu se aşteaptă să încaseze în acest an dividende de la bănci

Conducerile celor cinci SIF nu se aşteaptă să încaseze în acest an la dividende de la băncile la care sunt acţionari, după ce anul trecut provizioanele constituite de instituţiile de credit au erodat semnificativ profiturile.

Urmărește
14 afișări

"Nu ne aşteptăm la dividende de la bănci în acest an. Anul trecut a fost unul greu pentru bănci şi probabil că vor trebui capitalizate profiturile, aşa reduse cum sunt. Nu am avut nicio discuţie pe această temă cu conducerile băncilor, însă nu ne aşteptăm la dividende, nici de la BCR, nici de la BRD", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Fercală, preşedinte - director general al SIF Transilvania.

Până în 2009, dividendele încasate de SIF-uri de la BCR şi BRD (BRD) au reprezentat o componentă importantă din profiturile societăţilor de investiţii financiare. Anul trecut, provizioanele pe care băncile au trebuit să le realizeze au redus vizibil câştigurile acestora.

Astfel, BCR şi Banca Transilvania au capitalizat profiturile din anul 2009, iar dividendele acordate BRD au fost de peste două ori mai mici.

Surse din acţionariatul BCR au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia de credit a înregistrat anul trecut un profit premilinat de 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardele româneşti de contabilitate (RAS), valoare mai puţin de jumătate faţă de câştigul din 2009.

Totodată, provizioanele în creştere cu 41% au influenţat vizibil profitul BRD, care a scăzut cu 36%, la 500,5 milioane lei.

Banca Transilvania a înregistrat anul trecut un profit în creştere cu 58%, la 97,8 milioane de lei, în contextul în care provizioanele au avansat mai lent, cu 22%.

"Trebuie să recunoaştem că a fost o perioadă dură pentru bănci, nu doar pentru cele de la noi, ci la nivel mondial, iar băncile trebuie să iasă din această situaţie", a afirmat Ioan Cuzman, preşedinte - director general al SIF Banat-Crişana.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova, Costel Ceocea, spune că bugetul societăţii va fi întocmit fără a fi luate în calcul dividendele pe care băncile le-ar putea acorda.

"S-a creat un precedent anul trecut la BCR, când s-a capitalizat profitul, însă în condiţiile în care banii sunt mai scumpi nu ştim la ce să ne aşteptăm. Cred că băncile au suficiente lichidităţi şi nu vor mai atrage bani de la acţionari. Dacă se va urma politica de dividende de anul trecut de la bănci, dividendele ar fi doarte mici. La SIF Moldova vom încerca să facem un buget pesimist (...) va trebui să fim mai activi în piaţă pe acţiunile lichide", a adăugat el.

Vicepreşedintele CA al SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, afirmă că societatea de investiţii financiare nu se va baza în acest an pe dividendele de la bănci, ci va căuta alte soluţii pentru a fi profitabilă.

Petre Szel, şeful SAI Muntenia Invest, compania care administrează activele SIF Muntenia (SIF4), spune că la elaborarea bugetului nu vor fi incluse eventualele dividende pe care le vor da băncile.

"Ne vom baza pe dividendele de la bănci într-o măsură foarte mică spre deloc. Vom mai vedea cum facem bugetul. Mai este încă o lună până când trebuie să-l anunţăm, cine ştie ce mai apare până atunci", a comentat Szel.

SIF-urile deţin împreună 30,11% din titlurile BCR şi 22,52% din acţiunile BRD. În acţionariatul Băncii Transilvania se regăsesc patru societăţi de investiţii financiare, care au cumulat 15,13% din titluri. SIF Muntenia este singura care nu este acţionar la banca din Cluj Napoca.

Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat anul trecut, la 1,98 miliarde lei, provenind de la 22 de instituţii de credit, iar celelalte 20 de bănci au însumat câştiguri de 1,68 miliarde de lei, sub profitul cumulat din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici