Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii, marţi, la Palatul Victoria, după o întrevedere avută cu reprezentanţi ai mediului de afaceri care fac parte din Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
„Apelul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi al mediului de afaceri a fost ca, odată ce se dovedesc prin date certe şi realităţi economice, să încercăm să devansăm intrarea în vigoare a acelor prevederi care evident se referă la mediul de afaceri, prevederi care au fost amânate în actualul text pentru 1 ianuarie 2017. I-am spus şi preşedintelui României, le-am spus şi liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri că noi continuăm să prezentăm toate datele reale, nu estimări, şi pe baza acestora, dacă este posibil mai devreme de 1 ianuarie 2017, o parte din măsurile care sunt amânate un an pot să intre în vigoare pentru a sprijini mediul de afaceri în creare de locuri de muncă, în taxe mai bine plătite, în combaterea evaziunii fiscale”, a spus Ponta.
El a mai adăugat că Senatul a votat Codului Fiscal şi „cu siguranţă” aceasta va fi votat de Camera Deputaţilor şi promulgat de preşedinte”.
Partidele parlamentare au convenit, joi, după discuţiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, impozitul pe construcţiile speciale va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016.
Cât despre supraacciza la carburanţi, aceasta va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.