Controlul a fost iniţiat de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind actul adiţional dintre Sterling Resources şi ANRM la un contract încheiat în 1992, care permite companiei să exploateze rezervele de petrol şi gaze aflate în două perimetre din Marea Neagră.
Dezbaterea politică şi transferată în plan public privind acest acord a fost generată de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăricenau, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către firma canadiană. Hotărârea Guvernlui Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling.
Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat.
Citeşte şi:
Boc a desecretizat actul adiţional cu Sterling
Curtea de la Haga dă câştig de cauză României
Vezi aici principalele date ale procesului
ANRM a publicat pe site actul adiţional al contractului cu Sterling